A törököknek köszönhetjük a gyerekek ünnepét

Több mint fél évszázada május utolsó vasárnapján ünnepeljük a gyerekeket Magyarországon. Az ünnep eredete azonban egy különleges török hagyományhoz nyúlik vissza, amelynek története és jelentősége mélyebb betekintést nyújt a gyereknap ünneplésének hátterébe.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A gyereknap, amely mára világszerte elterjedt és számos országban különböző időpontokban és módokon ünneplik, eredetileg Törökországból származik. Az ünnep története egészen az 1920-as évekig nyúlik vissza, amikor Mustafa Kemal Atatürk, a modern Törökország alapítója és első elnöke, az ország jövőjének kulcsát a gyerekekben látta.

Török hagyományok

1920. április 23-án Törökországban először ünnepelték a „Nemzeti Szuverenitás és Gyermeknap” néven ismert ünnepet. Atatürk úgy vélte, hogy a gyerekek a nemzet jövőjét képviselik, és ezért külön figyelmet és megbecsülést érdemelnek. Az április 23-i dátum különleges jelentőséggel bír Törökországban, mivel ezen a napon nyitotta meg kapuit az első török parlament 1920-ban, a török függetlenségi háború idején.

Atatürk külön hangsúlyt helyezett arra, hogy a gyermekek nem csak a családok, hanem az egész nemzet számára is fontosak. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, jólétére és oktatására. Az évek során ez az ünnep egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és a gyerekek számára számos szórakoztató és oktató programot szerveztek.

Gyereknap Magyarországon

Magyarországon először 1931-ben rendezték meg a gyereknapot, de akkor még nem volt fix dátuma. Az 1950-es években vált rendszeressé és május utolsó vasárnapján került megtartásra. Azóta is ezen a napon ünneplik hazánkban a gyerekeket, akik számos programon és rendezvényen vehetnek részt országszerte.

A török gyereknap ünneplése

Törökországban a gyereknap ünneplése különösen látványos és színes. Az iskolákban és köztereken szervezett rendezvények, felvonulások, sportesemények és kulturális programok mind azt szolgálják, hogy a gyerekek különlegesnek és fontosnak érezzék magukat. A török gyerekek ezen a napon különféle hagyományos táncokat adnak elő, népviseletbe öltöznek, és számos versenyen és játékon vesznek részt.Az ünnep egyik különlegessége, hogy ilyenkor a török parlamentben is gyerekek veszik át a politikusok helyét egy napra, szimbolikusan átélve a felelősséget és a döntéshozatal folyamatát. Ez a gesztus tovább erősíti a gyermekek jelentőségét és azt az üzenetet, hogy ők a jövő vezetői.

A török példa számos országot inspirált világszerte, és ma már sok helyen ünneplik a gyereknapot különböző időpontokban és hagyományokkal. Az UNESCO és az UNICEF is fontos szerepet játszott abban, hogy a gyereknap globálisan elterjedjen és elismerést nyerjen.

Magyarországon a gyereknap a családok és közösségek számára egyaránt fontos esemény, ahol a gyerekek állnak a középpontban. Az ünnep során számos ingyenes és szórakoztató program várja a kicsiket és nagyokat, így a Városligeti Gyermeknap, a Lánchíd-piknik, a Vasúttörténeti Park rendezvényei és még sok más helyszín kínál izgalmas programokat. A gyereknap nem csak a játék és szórakozás ünnepe, hanem emlékeztet arra is, hogy a gyerekek testi-lelki egészségének és jólétének védelme közös felelősségünk.

Idén a legkisebbeket veszik célba a Pride-hónapban az LMBTQP-lobbisták

(Szent Korona Rádió)