Unokázós csaló banda fejét fogták el – az ismert cigány módszer a lengyeleknél is hasít

A lengyel, a német és a magyar célkörözési egységek egyszerre csaptak le unokázós csalókra. A hazánkban tartózkodó lengyel szökevényt Budapesten fogták el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A lengyel hatóságok által kezdeményezett nemzetközi bűnügyi együttműködés eredményeként a KR NNI Célkörözési Osztályának munkatársai elfogták annak a lengyel bűnszervezetnek az egyik vezetőjét, amelynek tagjai az unokázós csalás módszerével károsítottak meg idős sértetteket. A gyanúsítottak a megtévesztő hívások során a Lengyel Központi Nyomozó Iroda tagjainak adták ki magukat, és összesen legalább 3,5 millió zloty (kb. 320 millió forint) kárt okoztak a sértetteknek. A bűnbanda tagjaival szemben a lengyel rendőrség európai elfogatóparancsot adott ki.

A nemzetközi bűnügyi együttműködésnek köszönhetően a lengyel nyomozók összehangolt akciót szerveztek német és magyar kollégáikkal. Az ENFAST hálózatán keresztül a lengyel célkörözési egység intenzív információcserét folytatott az NNI Célkörözési Osztályával. Ennek eredményeként a magyar nyomozók azonosították az európai elfogatóparancs alapján körözött 22 éves, lengyel állampolgárságú férfi budapesti tartózkodási helyét, a német kollégák egy Németországban, a lengyel rendőrök pedig egy Lengyelországban tartózkodó körözöttét. A lengyel körözött (képünkön a hölgy) etnikai hovatartozását nem közölte a rendőrség, de nem kell sokat találgatni. A képen határozottan látszik, illetve az unokázós csalás egyértelműen cigány módszer.

A három ország hatóságai 2024. május 14-én a hajnali órákban összehangolt akció keretében egy időben fogták el a csalókat. A Németországban és Magyarországon elfogottak kiadatásáról a hatóságok a későbbiekben döntenek.

Az ügy Lengyelországban továbbra is folyamatban van, ezidáig több mint harminc gyanúsítottja van, de várhatóan ez a szám nőni fog.

Így verik át áldozataikat a telefonos csalók

(Police.hu nyomán Szent Korona Rádió)