Zsigmond királyunk kolostortemplomát találták meg régészeink egy teniszpálya alatt

Két éve folynak az ásatások Visegrádon. A királyi palota mellett található teniszpálya feltárása izgalmas felfedezéseket tartogatott.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A 2021-ben indult Visegrád Reneszánsza program lényege, hogy a várrendszert és a királyi palotát a Mátyás korabeli állapotoknak megfelelően rekonstruálják. Először eltávolítják a falakra veszélyes inváziós növényzetet, felmérést végeznek 3D szkenneléssel, illetve régészeti feltárásra is sor kerül. Ez utóbbit a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának és Nemzeti Régészeti Intézetének a szakemberei végzik.

Ahogy mi is megírtuk, tavaly már előbukkant egy érdekes lelet: az egykori királyi palota közelében, I. Károly (Róbert) hitvesének háza alatt találtak egy 700 éves aranyozott ruhakapocspárt, ami a királynéé is lehetett. Idén az alsóvárban 16-17. századi kerámiák, bepecsételt pipák és egy női kozmetikumokhoz köthető ezüstkészlet, fémből készült lövedékek, lábvasak, csontnyelű kések, és középkori érmék, oszmán-török akcsék, II. Mátyás és II. Ferdinánd dénárjai kerültek elő. Találtak hamisított érméket is azokban az épületekben, amelyeket oszmánok használhattak. A fellegvár kaputornyánál feltehetően török temetkezési helyszín bukkant elő.

A királyi palota szomszédságában, ahol most egy teniszpálya terül el, egykor a ferences kolostor állt, amit Zsigmond király alapított. Itt a régészek rögtön

megtalálták a templom maradványait, egy kriptát és több mint száz darab későgótikus boltozati bordát. Három holttest csontmaradványai is elkerültek,

és mivel sarkantyút és puskagolyót is találtak mellettük, valószínűsíthető, hogy katonák voltak.

„Egy réztál volt a közelükben, amit talán védekezésre használtak, mivel felületén fegyverek által ejtett mélyedések láthatók. Mindez arra utalhat, hogy a templom nemcsak a fosztogatásnak, hanem egy véres összecsapásnak is színhelye lehetett”

– írják a Facebook-posztban. Visegrád 1544 után török kézre került, ezután omolhatott be a templom.

A Visegrád Reneszánsza program keretében

megújul az alsóvár, a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya, illetve a fellegvár és a királyi palota is.

A tervek szerint akadálymentesítik és gyalogosan bejárhatóvá teszik az épületegyüttest, összekapcsolják a várrendszer alsó és felső részeit.

Különleges régészeti leletet találtak az egykori visegrádi királyi palota feltárásánál

Megtalálták a veszprémi Szentháromság-szobor rég eltűnt maradványait

(Turistamagazin.hu nyomán Szent Korona Rádió)