Így verik át áldozataikat a telefonos csalók

Egyre jobban elterjednek a telefonos csalások. Miközben a rendőrök a hazafiakat előszeretettel hallgatják le (mint ahogy számtalan esetben bebizonyosodott) a valódi bűnözők vígan vernek át embereket, főleg idős, naív személyek az áldozatok. A napokban Győr-Moson-Sopron vármegyében több online csalási eset is napvilágot látott, beleértve a hamis pénzintézeti hívásokat, az átverős webáruházakat és a megtévesztő befektetési lehetőségeket. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy ne osszunk meg személyes adatokat, és legyünk körültekintőek az internetes vásárlások és befektetések során. Az áldozatoknak javasolt minél előbb feljelentést tenniük a helyi rendőrségen vagy a 112-es segélyhívón.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A közelmúltban Győr-Moson-Sopron vármegyében is több online csalás miatt indult nyomozás. Az esetek között volt, hogy a használt cikkek eladására szolgáló internetes felületen vagy a közösségi médiában létrehozott piactéren estek áldozatul a sértettek. De előfordultak úgynevezett befektetési és banki csalások is.

A rendőrség közleménye szerint az alábbiakra érdemes figyelni:

  • Hamis banki hívás: A csalók egyik gyakori módszere a hamis pénzintézeti hívás. A „bank nevében” álindokkal (például gyanús online tranzakcióra hivatkozva) telefonálnak. Ilyen esetben hiába kérik, a rendőrség azt tanácsolja, senki ne adja meg banki adatait, és ne telepítsen idegen alkalmazást a számítógépére vagy okoseszközére.
  • Hamis online áruházak: Ma már sokféle webáruház létezik, így fontos, hogy mindig ellenőrizni kell azt a honlapot, ahol vásárol vagy elad: kiemelten a cég nevét, a székhelyét, a „rólunk” szóló részt és az ászf-et is! Ha ezek hiányoznak, vagy magyartalanul fogalmazták meg, illetve az ügyfélszolgálat nincs rendesen feltüntetve, vagy csak valamilyen űrlapon lehet kapcsolatba lépni az áruházzal, az legyen gyanús!
  • Ha csomagot vár: Kaphat olyan hamis e-maileket vagy sms-eket, amelyekben a „futárszolgálat” a vásárlás megerősítését – a pénzintézet és a banki belépési adatai megadását – kéri. Ezt soha ne tegye meg, valódi futárszolgálatok soha nem kérik ezeket az adatokat! Ha kérdése van, inkább hívja fel közvetlenül a csomagküldőt a hivatalos telefonszámon, vagy fizessen utánvéttel!

A rendőrség tanácsa a kibertámadásokkal kapcsolatban:

  • Írja ki egy cetlire a bank hivatalos webcímét, mentse el az oldalt a kedvencek közé, ahonnan már újragépelés nélkül biztonságosan előhívható lesz!
  • Ne állítson be könnyen kitalálható jelszavakat! A legjobb, ha nem használja több helyen ugyanazt a jelszót, és nem ad meg olyan konkrét dolgokat, mint a háziállatok neve vagy a születési éve!
  • Fordítson kellő figyelmet az online biztonság olyan alapeszközeire, mint a vírusirtók és a kétfaktoros hitelesítések!
  • Legyen szkeptikus a gyanúsan hangzatos online befektetésekkel kapcsolatban! Ami túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen, valószínűleg átverés.
  • Ne töltsön le ismeretlen szoftvereket a számítógépére!
  • Kérjen sms-t a bankszámlákon az aktivitásokról!

Fontos tudni, hogy egy valódi banki ügyintéző soha nem kér netbankos felhasználónevet, jelszót, CVC-kódot, a bankkártya lejárati dátumát. Nem kérdezi meg az illető nevét, azt, hogy melyik banknál van számlája, és olyanokat sem mond, hogy utaljon pénzt egy biztonságos bankszámlára, mert az öné veszélyben van.

„Amennyiben úgy látja, minden óvintézkedés ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságon vagy bármely rendőri szervnél, illetve telefonon a 112-es központi segélyhívó számon!” – írták.

Félpucéran tartóztatták le az idősek pénzét kicsaló cigány bűnbanda egyik női tagját

(Index nyomán Szent Korona Rádió)