Lengyelország két hadköteles korú ukránt adott ki hazájának

Két hadköteles korú ukrán megpróbált kibújni a mozgósítás alól Lengyelországban. Megtalálták és kiadták őket hazájuknak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A múlt hétvégén a lengyel határőrök őrizetbe vettek két katonakorú ukrán férfit. A jelentések szerint abban a reményben úszták át a Nyugati Bug folyót, hogy a szomszédos országban elrejtőzhetnek a mozgósítás elől.

Az egyik letartóztatottról kiderült, hogy egy 31 éves szumi régióbeli lakos, a másik 26 éves Donyeck megyéből származott. Egy nap különbséggel keltek át a folyón, lengyel területen kötöttek ki, de a helyi határőrök elfogták és átadták őket ukrán kollégáiknak. A jelentések szerint azonnal megkapták a behívót, hogy jelenjenek meg a toborzóközpontban. Ezen túlmenően a határsértőkről közigazgatási jegyzőkönyveket készítettek. A büntetésüket a bíróság határozza meg.

Ukrajna Állami Határszolgálata szerint már körülbelül 30-an haltak meg, amikor át akartak kelni a Tiszán. Ezek a férfiak abban reménykedtek, hogy Magyarország és Románia területén elrejtőznek a mozgósítás elől, de nem tudtak elmenekülni, mert elragadta őket a folyó.

A Felvidékre menekülők száma is megkétszereződött, az első négy hónapban 338 ukrán férfit fogtak el a zöldhatáron, a tavalyi év ezen időszakában csak 166-ot. A szlovák határőrök előállítás után tartózkodási engedéllyel látják el a menekülőket, majd szabadon bocsátják őket.

Aki levideózza az ukrajnai kényszersorozásokat hamar rács mögött találhatja magát

Visszakerülhettek a frontra a tavaly Magyarországra menekült ukrajnai hadifoglyok

(KárpátHír nyomán Szent Korona Rádió)