Érkeznek a “megváltó” F-16-osok Ukrajnába

Június-július folyamán érkeznek az első F-16-os vadászgépek Ukrajnába, írja a Reuters magas rangú ukrán katonára hivatkozva. Azt, hogy milyen fegyverzettel, és hogy honnan kapják a gépeket, nem árult el részleteket. Illja Jevlas, az ukrán légierő szóvivője közölte, hogy több pilóta is befejezte a kiképzést, az ukrán legénységet és kiszolgáló személyzetet nyugati országokban tanították be az elmúlt hónapokban.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.
Ukrajna a háború kezdetétől erősen lobbizott, hogy kapjon a gépekből, de csak tavaly májusban sikerült elérnie, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyja az ukrán pilóták F-16-osokon történő kiképzését. Eddig Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium ajánlott fel gépeket Kijevnek.
Ahogy viszont a Leopard2-esek sem tudtak érdemben változást elérni a szárazföldön (az 1-esek semmit sem értek, a 2A4-es nem volt minőségi előrelépés, a 2A6-ból kevés volt, rosszul alkalmazták) , úgy az F-16-osok sem fognak segíteni…Ráadásul olyan bonyolult fegyverrendszerről van szó, hogy egy év képzés sem elegendő egy már előképzett vadászpilótának. A problémát tovább súlyosbítja, hogy egy ilyen flottának logisztikai igénye is nagy, és nehéz lesz őket észrevétlenül üzemeltetniük, állomásoztatni őket.