Elkezdtek meghibásodni a már beültetett Neuralink mikrochipek

Elkezdett leválni Noland Arbaugh agyáról az abba ültetett mirkocsip – írja a Wall Street Journal a cég blogposztjára hivatkozva. Azt írják: az eszköz egyes szálai, amelyek a miniatűr számítógépet az agyhoz kötik, elkezdtek visszahúzódni. A probléma okát nem közölték.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Elon Musk agyi implantátumot gyártó cége, a Neuralink még januárban ültetett először mirkocsipet egy ember agyába. A cég akkor azt mondta: a cél, hogy bénult emberek képesek legyenek számítógépes kurzort vagy billentyűzetet irányítani, kizárólag a gondolataikkal.

A 29 éves Noland Arbaugh egy búvárbalesetben bénult le nyaktól lefelé. Miután beműtötték az agyába a vezeték nélküli implantátumot, egy nap után távozott a kórházból. Nem sokkal később már azt mondta: tudott a gondolatai segítségével sakkozni és Civilization VI-tal játszani.

Arbaugh agyi implantátuma még február végén kezdett el elromlani. A csipet szálak kötik össze az aggyal, ezek egy része visszahúzódott az agyból, ami miatt a gép és az agy között kommunikáló elektródák száma csökkenni kezdett. Ez csökkentette az eszköz hatékonyságát, de nem annyira, hogy Arbaugh ne tudott volna a továbbiakban sakkozni vele.

A probléma nyilvánosságra kerülése után felmerült az implantátum eltávolításának lehetősége, de ezt végül elvetették. A cég azt mondja: mérnökeik továbbfejlesztették az implantátumot és helyreállították annak működőképességét.

Január 29-én az X-en (korábban Twitter) jelentette be Elon Musk, hogy az agyi implantátumokat gyártó cége, a Neuralink beültette az első mikrocsipjét egy ember agyába. Nem ez volt az első ilyen implantátum, amit emberbe ültettek, de ez az első olyan, amely teljesen vezeték nélküli, a kutatók pedig azért is izgatottak lehetnek miatta, mert papíron jóval fejlettebb, mint a versenytársai, de sokan okkal tartják problémásnak, hogy nem sokat lehet tudni a program részleteiről.

A mosástól vált használhatatlanná a Tesla strapabíróként árult Cybertruckja

Musk “gyermekvállalásra” buzdítja a buzeránsokat

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)