Páncéltörő eszközökkel gyakorlatoztak

A magyar honvédség páncéltörő gyakorlatot rendezett, amelyen bemutatták a jelenlegi arzenáljukat, rávilágítva arra, hogy az ukrán–orosz konfliktus megmutatta, milyen fontos szerepet töltenek be a páncéltörő eszközök a védekezésben, hiszen az ukránok használatával hatékonyan tudták megállítani az orosz páncélos túlerőt. A gyakorlaton a legmodernebb nyugati és a régebbi szovjet eredetű harceszközök is részt vettek, kiemelve a katonai felkészültség és a technológiai sokszínűség jelentőségét.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

– A magyar emberek a békében érdekeltek, a mi dolgunk pedig az, hogy megteremtsük a béke katonai feltételeit – jelentette ki közösségi oldalára feltöltött új videójában a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Hajmáskérről jelentkezett be, ahol páncéltörő gyakorlat zajlott hétfőn.

– A Magyar Honvédség bemutatta az itt lévőknek az összes olyan eszközét, amellyel a harcterek rémét, páncélosokat tudjuk pusztítani

– mondta a tárcavezető.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, hétfőn a honvédség teljes jelenlegi, már rendszerbe állított páncéltörő arzenálja felvonult a nullponti lő- és gyakorlótéren, ahol a régi és új eszközök képességeit, valamint a katonák felkészültségét mutatták meg.

Az eszközök közül a Leopard 2A4HU harckocsik 120 milliméteres ágyújuk tüzével küzdötték le a kijelölt célpontokat, de bevetették a Lynx gyalogsági harcjárműveket is,

amelyek 30 milliméteres fő toronyfegyverüket használták, illetve a régebbi T–72-es tankokat és BTR–80-as páncélozott szállító harcjárműveket.

A gyalogos páncéltörő egységek az izraeli Spike LR2-es irányított rakétát indították, de bekapcsolódott a gyakorlatba az Airbus H145M könnyű, többcélú, felfegyverzett katonai helikoptere is egy Mi–24-es harci helikopterrel együttműködve.

A kiállított eszközök között újdonság volt a magyar állam által korábban megvásárolt osztrák Hirtenberger cég 120 milliméteres vontatott aknavetője. A statikus soron szinte az összes rendszeresített harceszköz egy-egy példánya látható volt, mind a legkorszerűbb nyugati és hazai gyártású, mind a szovjet–orosz eredetű eszközök.

NATO hadgyakorlat volt Tatán

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)