NATO hadgyakorlat volt Tatán

Jelentős hadgyakorlatot hajtott végre a Magyar Honvédség Tatán. A NATO hadgyakorlatok sorába beillő nagyszabású gyakorlatban a különböző fegyvernemek közötti együttműködésen volt a fő hangsúly.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Dinamikus harcjármű- és éleslövészet-bemutatót tartott a magyar vezetésű – olasz és horvát katonákat is magában foglaló – NATO-kötelék a szomódi lőtéren. A bemutatón részt vettek a Magyar Honvédség legmodernebb harceszközei, a Gidrán harcjárművek, egy Gripen vadászgép, valamint több Leopard harckocsi.

Lánctalpak csikorgásától volt hangos a tatai lőtér, amit már csak a lövegek fülsiketítő robaja múlt felül. Kedden a Magyar Honvédség a NATO-szövetségeseivel szimulációs gyakorlaton mutatta meg ütőképességét, amelyben az egységek szárazföldön és levegőben együttműködve visszavertek egy ellenséges támadást.

HZ1_3842

Fotó: Havran Zoltán

A magyar műszaki szakasz előretolt védelmi állásban helyezkedett el, feladata a terep folyamatos megfigyelése volt. A többi alegység hátul, a harccsoport felelősségi területének mélységében foglalt helyet. A magyar műszaki szakasz feladata, hogy idő előtt észlelje az ellenséget, az észlelés után tüzet nyisson az ellenségre, majd a visszavonási útvonalakon elszakadjon az ellenségtől és átadja a harcteret egy másik baráti alegységnek.

Nem kellett sokat várni a feladatra: az égen felbukkant egy ellenséges drón, ami a honvédek heves géppuskatüzében hamar a földre került. Azonban nem lehetett elsőre megállapítani: csak egy felderítő drónról van szó, vagy fegyvert is szállíthatott? Meg is indultak a horvát és olasz tűzszerészek, hogy begyűjtsék az eszközt, és a fel nem robbant fegyverzetét hatástalanítsák.

HZ1_3903
Fotó: Havran Zoltán

A műszaki szakasz nem hagyta őket fedezet nélkül: állásokat foglaltak Gidrán harcjárműveikkel, amelyek nehézgéppuskáikkal közel két kilométer távolságba tudnak hatékonyan tüzelni. A tűzszerészeket a közelbiztosítás kísérte, amelynek feladata megerősíteni, megtisztítani, elzárni és megtartani a terepet, a lezuhant drón környékét.

A begyűjtés után már indultak vissza az egységek, amikor hirtelen fülsiketítő fegyverropogás kezdődött: végül felbukkantak az ellenséges csapatok, ezt a magyar honvédek géppuskatűzzel fogadták. Azonban az ellenségnél páncéltörő fegyverrendszerek is voltak, így a NATO-erők fenyegetőbb helyzetbe kerültek, mint elsőre gondolhatták.

Miután a tűzszerészkonvoj visszatért, a tüzelő magyar csapatok hátravonását az olasz műszakiak jól védett állásból biztosították, össztüzet zúdítva az ellenségre. Sikeresen behúzták őket a katonai szakkifejezéssel „kill zone”-nak vagy „gyilkos zónának” nevezett területre.

A szövetségesek jól védett állásban helyezkednek el, míg az ellenség nyílt területen, fedezék nélkül kellett hogy állja a tüzet, hatalmas veszteségeket szenvedve.

Leopard 2-es harckocsi NATO-hadgyakorlaton Tatán
Fotó: Havran Zoltán

Közben egy Gripen vadászgép várakozott a műveleti tér légterében, készen arra hogy rácsapást hajtson végre és bombával pusztítsa az ellenséges erőket. A vészhelyzeti légicsapás kérése kulcsfontosságú lehet a harc megvívása közben, mivel gyors és döntő erőt tud biztosítani, és a meglepetés tényezője is számottevő.

A már géppuskatűzzel jócskán megtépázott ellenséges csapatoknak ekkor jött a feketeleves.

Lánctalpak csikorgását lehetett kivenni a ropogó fegyverek között, ugyanis megérkezett a Magyar Honvédség Leopard 2A4 harckocsi szakasza. Az ötvenöt tonnás tankok elfoglalták tüzelési pozíciójukat, megindult a végső ellentámadás, ezzel végleg megpecsételve az ellenséges erők sorsát.

– Egy történelmi nap évfordulóját ünnepeljük ma, 1999-ben Magyarország csatlakozott az Észak-atlanti Szövetséghez (NATO), ami a világ legnagyobb és legsikeresebb védelmi szövetsége – jelentette ki a honvédelmi miniszter Tatán, hazánk a szervezethez csatlakozásának 25. és a NATO fennállásának 75. évfordulója alkalmából. Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy véli, ez biztonság szempontjából egy más minőséget jelent a magyar emberek életének és vagyonának, ugyanis végső garanciáját a nemzeti hadsereg mellett a NATO is adja.

Válaszcsapás: A NATO a harmadik világháborút gyakorolja a mostani hadgyakorlatán

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)