A magyar filmeket ünnepeljük

Április 29-től május 5-ig tart a magyar film napja. Nagyvásznon ritkán látható magyar filmek érkeznek újra a mozikba és szinte az összes, Magyarországon elérhető streaming platformok is csatlakoztak az ünnepléshez. A magyar film az utóbbi évtizedekben nagyon alacsony színvonalra süllyedt, de az utóbbi időkben több olyan alkotás is született, ami reményre adhat okot. A jelentős, minőségi módon elkészített történelmi nagy játékfilmjeink ugyanakkor továbbra is a hiánycikk kategóriában maradtak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Kivételesen egy egész héten át tart a magyar film napja a tévékben, a mozikban és a streaming platformokon április 29-vel kezdődően. A táncz című első magyar film 1901. április 30-án tartott első vetítése évfordulójához kapcsolódik a magyar film napja, mely során 2024-ben sok régi kedvenc újranézése mellett a legújabb filmeket is láthatóak lesznek.

Az összes tévécsatorna csatlakozott az ünnepléshez, sokszínű lesz a magyar filmkínálat.

Több mint 100 kortárs magyar film és nagy klasszikus lesz látható a tévében. A Kojot négy lelke című animációs film országos tévépremierje az RTL-en lesz az a hétvégén a Magyar hangja című dokumentumfilmmel együtt.

Az ország legnagyobb multiplex mozilánca, a Cinema City mozikban szerdáig kedvezményes áron lehet a legújabb magyar filmekre jegyet váltani. Az artmozik idén is rengeteg magyar filmet kínálnak, a klasszikusoktól a mai sikerfilmekig. A kultikus fővárosi vetítőhelyeken is nagyvásznon lehet ámulni a csodás alkotásokon, köztük a patinás Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol 30-án este élőzenei kísérettel vetítenek két 1914-ben készült filmritkaságot, a Munkászubbony és a Dódi karrierje című filmeket.

Kojot négy lelke

A streaming szolgáltatóknál is előtérbe kerülnek a magyar filmek. A FILMIO-n egy héten keresztül ingyenesen nézhető a 2000-es évek egyik legnépszerűbb romantikus vígjátéka, a Hámori Gabriella főszereplésével készült Állítsátok meg Terézanyut!, a Bereményi Géza munkásságát bemutató portréfilm, a Bereményi kalapja, minden idők legnézettebb magyar filmje, a Mágnás Miska Latabár Kálmánnal a főszerepben, Gyarmathy Lívia első játékfilm rendezése, a szocialista mintaüzemben gyakornok lányról szóló Ismeri a szandi mandit? Schütz Ila főszereplésével, valamint André de Toth egyik legjobb magyar filmje, a Két lány az uccán című 1939-es klasszikus. A Cinego-n tematikus válogatás látható magyar filmrendezőnők alkotásaiból és az HBO Max, valamint az RTL+ felületein is kiemelt helyet kapnak a magyar filmek.

Macskafogó, a hungarikum

A magyar film napján indul el a hazai animáció gazdag történetét bemutató honlap, a magyaranimacio.hu. A Magyar Animáció 110 emlékévhez indított oldal a nagyközönség és a szakma képviselői számára is érdekfeszítő, folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb animációs technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.

Az emlékév során ingyenesen látható a FILMIO kínálatában szereplő összes, közel 100 klasszikus animáció, a többi között az Oscar-díjas A légy, Kovásznai György kultfilmmé vált Habfürdő című merész musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei, mint a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan örök kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.

Filmajánló: Aki anyák millióit mentette meg

(Filmtekercs nyomán Szent Korona Rádió)