Filmajánló: Aki anyák millióit mentette meg

A 2023-as év egyik legkiemelkedőbb magyar filmje, a “Semmelweis”, mélyreható és lenyűgöző betekintést nyújt Semmelweis Ignác életébe és a gyermekágyi láz rejtélyének megfejtésébe. Bár a kor bemutatása nem tökéletes, de a konfliktushelyzetek felépítése miatt ezen nem akadunk fel. A filmben szerencsére nincs túltolt woke ideológia, és már annak is örülhetünk, hogy ,,netflixes” néger professzorok sem forognak a monarchia klinikáján. Egy esti filmnek ajánljuk, hisz méltán lehetünk büszkék az anyák millióinak megmentőjére.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A 2023-as “Semmelweis” film méltán vált a magyar filmművészet egyik kiemelkedő alkotásává. A mozi érzékenyen és részletgazdagon mutatja be Semmelweis Ignác, a híres magyar orvos életét és küzdelmeit a gyermekágyi láz megértése és megelőzése terén. A történet 1847-ben, Bécsben játszódik, amikor is Semmelweis Ignác a szülészeti klinikán végez kutatásokat, hogy megtalálja a gyermekágyi láz okát.

A film rendezője, Lajos Koltai, mesterien ragadja meg a 19. század közepének hangulatát, bemutatva a korabeli orvostudomány korlátait és kihívásait. A történelmi hitelesség és részletgazdagság a díszleteken és jelmezekon is megmutatkozik, melyekért Györgyi Szakács felelt.

Balázs Maruszki forgatókönyve ügyesen ötvözi a történelmi tényeket a drámai fordulatokkal. Miklós Vecsei H. alakítása Semmelweis Ignác szerepében kiemelkedő; karakterének mélysége és összetettsége méltán hozzájárul a film sikeréhez.

A film bemutatja Semmelweis Ignác kitartó harcát az emberi élet védelmében. Kiemeli azokat az akadályokat is, amelyekkel szembenézett, beleértve a korabeli orvosi közösség előítéleteit és az intézményes ellenállást. Bár a korabeli orvostudományt kissé butuskának mutatja be, alapvetően a kiválóan felépített konfliktusok kapcsán nem lesz zavaró. Semmelweis Ignác figurája így nem csupán egy történelmi alak, hanem egy örök érvényű hős, aki az emberi élet védelméért küzdött, nem adta fel a legnehezebb pillanatokban sem és elérte célját, amiért méltán hívják az anyák megmentőjének.

A film vizuális megjelenítése és a zenei aláfestés, melyért Attila Pacsay felelt, tovább erősíti a történet drámai hatását. A film kritikusok és nézők körében is elismerést kapott, amit jól mutat, hogy 2023-ban az év legnézettebb magyar filmjévé vált.

A “Semmelweis” film nem csak egy történelmi dráma, hanem egy modern korban is releváns üzenetet hordozó mű, ami méltán vált a magyar filmművészet kiemelkedő alkotásává.

Bencsik Andráséknak sem tetszik a Most vagy soha! című film

(Szent Korona Rádió)