Eredményesek a jenki egyetemeken az Izrael-ellenes tüntetések

Több tüntetőt tartóztattak le szerdán, miközben részt vettek palesztin-párti tüntetéseken amerikai nagy egyetemek campusain. Austinban a Texasi Egyetemen legalább 34 embert állítottak elő, a Dél-Kaliforniai Egyetemen pedig legalább ötvenet.

Az Izrael-ellenes tiltakozások a múlt héten kezdődtek az amerikai egyetemeken, aminek a Columbia például azzal próbált elébe menni, hogy inkább átállt távoktatásra. Az ottani hallgatók arra szólították fel az egyetemet, hogy vágja el a kapcsolatait az izraeli kapcsolatokkal rendelkező fegyvergyártókkal.

Szerdán az Egyesült Államok Képviselőházának házelnöke, Mike Johnson állt ki a tüntetők elé a Columbia campusán. Johnson beszéde nagy felháborodást keltett a tömegben, mert az „antiszemitizmus vírusának” nevezte a demonstrációkat, amik szerinte azért „utálatosak, mivel a Columbia megengedte ezeknek a törvénytelen agitátoroknak és radikálisoknak, hogy átvegyék az irányítást”. Ezután lemondásra szólította fel az egyetem elnökét, amiért szerinte nem védte meg a zsidó diákokat és engedélyezte a múlt heti tüntetéseket.

Több kaliforniai egyetemen is tüntettek, a Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen a tüntetők elbarikádozták magukat az egyetem épületében. A Dél-Kaliforniai Egyetemen erőszakos jelenetek is lejátszódtak, amikor az intézmény hatósági szerepkörben intézkedő biztonsági szolgálata próbálta felszámolni a tüntetést és őrizetbe venni a hangadókat. A demonstrációban több százan vettek részt.

Tüntettek a Harvardon és Texasban is, utóbbinál a tüntető csoport élőláncot formálva próbálta megakadályozni a hatóságot az egyetem területén nem engedélyezett gyülekezés feloszlatásában, amelyben lovas rendőrök is részt vettek.

Greg Abbott, Texas kormányzója világossá tette, hogy a hatóságok őrizetbe veszik azokat, akik nem távoznak az egyetemi területről. A republikánus politikus úgy fogalmazott, hogy az antiszemitizmust Texas nem fogja tolerálni, és közölte, hogy az ilyen tevékenységben részt vevő diákokat kizárják az állam közfinanszírozott egyetemeiről, főiskoláiról, és az érintetteknek börtönben a helyük. A tüntetők azt követelték, hogy az egyetem szakítsa meg a kapcsolatokat Izraellel, amelyet népirtással vádolnak.

Szerdai összesítések szerint az eltelt egy hétben az Egyesült Államok 50 legnagyobb egyeteméből több mint 25 intézményben szerveztek palesztinpárti diákcsoportok tüntetéseket, a legtöbbet az ország északkeleti partvidékének egyetemein, valamint Kaliforniában.

Közleményben ítélte el az Egyesült Államokban folytatódó Izrael-ellenes tüntetéseket az izraeli miniszterelnök szerdán. Benjamin Netanjahu a történteket ahhoz hasonlította, ami a németországi egyetemeken történtek az 1930-as években. Sürgette a folyamat megállítását, valamint a zsidóellenesség egyértelmű elítélését, ami véleménye szerint jelen esetben nem történt meg.

(Guardian, MTI)

A Nemzetközi Bíróság szerint Izraelnek lépéseket kell tennie Gázában a népirtás megelőzésének érdekében

Sorra rúgja ki a Google az embereket mert felszólaltak az izraeli népirtás ellen