A lefejezett izraeli csecsemők mítosza – Így hitettek el egy teljesen valótlan történetet számtalan emberrel

Bizonyára mindenki hallott már arról a történetről amely szerint 40 csecsemőt fejezett le a Hamász egy izraeli kibucban.  Ez a történet azonban már a megjelenésekor is ezer sebből vérzett mégis rengetegen elhitték. De mégis hogyan terjedhetett el ez a történet? Ezt a témát járja körbe az a cikkünk

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A palesztinszabadságharcos szervezet támadása után hallomásból közölt információk és hiányos bizonyítékok alapján terjedtek el a híresztelések, hivatalos izraeli cáfolat vagy megerősítés azóta sem érkezett. A történtek tisztázása nem is érdeke a Hamásszal információs háborút is vívó államnak.

„Ez maga a horror: gyerekeket lőttek agyon, csecsemőket fejeztek le a Hamász terroristái”

– írta a Blikk az október 7-i, Kfar Aza kibucot ért támadásról.

„A mészárlás vélhetően teljes hidegvérrel történt: egy helyre vitték vagy terelték a rémült piciket, majd több csecsemőt lefejeztek, megcsonkítottak, főbe lőttek”

– folytatták a “terrorcselekmény” állítólagos körülményeinek igen részletes leírásával.

A civilekkel szembeni támadásról szóló beszámolók először október 10-én jelentek meg a nemzetközi sajtóban, és végigfutottak szinte a teljes magyar médián is. A híradások különböztek a tekintetben, hogy pontosan mit állítottak az esetről (hány csecsemőt és hogyan öltek meg), viszont a közbeszédben és a közösségi médiában is a „40 lefejezett csecsemőről” szóló álhírek voltak a legsokkolóbbak, és ezek terjednek azóta is széles körben.

A híradások többsége az izraeli i24 televízió angol nyelvű helyszíni tudósítására alapozott. A csatorna riportere saját szemmel nem látta az áldozatokat, hanem arról számolt be, amit az ott lévő izraeli katonák mondtak neki: hogy addig körülbelül negyven csecsemő és kisgyerek holttestét találták meg, akik között voltak “levágott fejű” babák is.

A riporter által megszerzett információt (a kiskorú áldozatok számáról és arról, hogy milyen módon végeztek velük), máig nem sikerült független forrásból megerősíteni.

Korobban már részletesen írtak arról, hogy a háborús helyzetekben való tájékozódást megnehezíti, hogy a konfliktusban érintett felek a saját érdekeik mentén kommunikálnak, és hogy gyorsan változó, kiélezett helyzetben nagy az információs bizonytalanság. Ellenben a véres, erőszakos, érzelmekre erősen ható felvételek óriási sebességgel terjednek a közösségi médiában – függetlenül attól, hogy valós információról, bizonyíték nélküli állításokról vagy szándékos dezinformációról van szó.

Ebben a cikkben bemutatjuk,

  • hogyan kapta fel a csecsemők kivégzésekről szóló horrorisztikus beszámolót az internet,
  • és hogyan ágyazott meg a hír terjedésének, hogy az izraeli és az amerikai politikai vezetés eleinte tényként ismerte el a csecsemők lefejezését, később azonban visszavonta az ezzel kapcsolatos nyilatkozatokat.

Katonák mondták”

Október 7-én a Hamász több ezer fegyverese áttörte a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést, és meglepetésszerű támadást indított a Gázától pár kilométerre fekvő dél-izraeli települések ellen. A támadássorozat több mint húsz helyszínt érintett, ahol becslések szerint több mint ezer embert öltek meg . Az egyik legsúlyosabb támadás a 750 lakosú Kfar Aza kibucot érte, ahol az izraeli katonák és a mentőalakulatok szerint a fegyveresek a több száz embert öltek meg.

Az izraeli hadsereg három nappal az akció után, október 10-én közölte, hogy nagyrészt visszaszerezte az ellenőrzést a Hamász fegyveresei által megtámadott déli területeken. A bejelentés napján egy vezetett sajtótúra keretében az izraeli haderő körülbelül 50 külföldi és izraeli újságírót végigkalauzolt a palesztinok célpontjává vált településeken. A terepszemlén a riporterek szabadon kérdezhették a helyszínen tartózkodó katonákat, a holttestek azonban le voltak takarva, így az áldozatokat saját szemükkel nem láthatták.

A kibucban történt pusztítást több nemzetközi hírcsatorna is dokumentálta és megosztotta a közösségi médiában, a tudósítások közül mégis a Tel Aviv-i i24 News hírcsatorna riporterének, Nicole Zedecknek a beszámolója keltette a legnagyobb figyelmet. Ő volt ugyanis az egyetlen riporter, aki a mentést végző katonák beszámolója alapján „negyven halott csecsemőt” említ az áldozatok között, illetve levágott fejű kisbabákról is beszél.

Zedeck október 10-én több alkalommal is élő kapcsolással jelentkezett a helyszínről. Az első videóban azt látjuk, ahogy a riporter végigjárja a feldúlt kibucot, ahol az izraeli haderő még az áldozatok számbavételét végzi.

„Az izraeli hadsereg szerint még nincsenek pontos számok [a tömeges áldozatokról], de beszéltem néhány katonával, akik elmondták, mit láttak, ahogy végigsétáltak a különböző házakon, különböző közösségeken. Csecsemők, levágott fejjel… – ezt mondták. Családok, akiket az ágyukban lőttek le…”

– hallhatjuk Zedeck Kfar Aza-ból készített angol nyelvű riportjában, amelyet 12 millióan néztek meg azóta az X-en.

Zedeck következő bejegyzésében, amelyet pár órával később tett közzé, már pontosabb számokat mond a kiskorú áldozatok tekintetében: “körülbelül 40 csecsemőt vittek ki hordágyon” – hangzik el az élő kapcsolásban. Az i24 stúdiójának kérdésére Zedeck megerősíti ezt a számot, arra hivatkozva, amit a szombat óta a kibucban mentést végző katonáktól hallott.

Az esti órákban az i24 televízióban a hadsereg 71-es egységének parancsnok-helyettese, David Ben Zion is megszólalt, aki elmondta, hogy a terroristák “nőket és gyerekeket is lefejeztek”, az izraeli katonák azonban “erősebbek voltak a támadóknál”.

A híradás nyomán futótűzként terjedt el a közösségi médiában, hogy a Hamász lefejezte a kiskorú áldozatokat.

Ebben az Instagram-posztban például az szerepel, hogy a Hamász “terroristái” „40 csecsemőt fejeztek le és égettek el a szüleik szeme láttára”, de a TikTok-on, Facebookon és az X-en is hasonló megfogalmazás („beheaded babies”, „decapitated babies”) terjedt el.

A következő napokban a virálissá vált állítást több nyugati sajtótermék is címlapra tűzte: a brit The Daily Mail, a The Times, az amerikai Fox News, a New York Post az izraeli hírportálra hivatkozva állították, hogy a Hamász csecsemőket és kisgyerekeket fejezett le. Volt olyan híradás, amely szerint a terroristák “40 csecsemőt és kisgyermeket mészároltak le, majd néhányukat le is fejeztek”, mások szerint a terroristák a gyermekekkel különösen kegyetlen módon bántak el azzal, hogy “elvágták a torkukat”.

A cikkek megjelenésekor azonban a hírt nemcsak független források, de még az izraeli hadsereg sem erősítette meg.

Más izraeli vagy külföldi újságírók tudósításában sem jelent meg a 40 lefejezett vagy levágott fejű csecsemő híre, akik az i24 riporteréhez hasonlóan Kfar Aza-ban tartózkodtak október 10-én az IDF által szervezett sajtóbejáráson. A francia Le Monde újságírója, Samuel Foray például azt írta október 11-i bejegyzésében az X-en:

„Kfar Aza-ban voltam tegnap. Senki sem beszélt nekem lefejezésekről, nemhogy gyermekek lefejezéséről, nemhogy 40 gyermek lefejezéséről.”

Oren Ziv, az izraeli-palesztin +972 magazin újságírója szerint a terepszemlén a média képviselői az IDF kommunikációs csapatának felügyelete nélkül beszélhettek a helyszínen tartózkodó több száz katonával. “A [sajtó]túra során nem láttunk erre utaló jelet, és a hadsereg szóvivője vagy a parancsnokok sem tettek említést ilyen incidensekről” – írta szintén az X-en.

Más orgánum  amely az i24 News alapján közölte a lefejezett csecsemőkről szóló hírt, hozzátette, hogy helyszíni tudósítói saját szemükkel nem láttak bizonyítékot, amely alátámasztaná az állítást.

Az izraeli i24 csatorna azonban a hírt övező bizonytalanságok és ellentmondások ellenére is kiáll Nicole Zedek eredeti tudósítása mellett. A televízió műsorvezetője, Laura Cellier egy október 12-i adásban elítélte mindazokat, akik vitatják a Kfar Aza-i mészárlást, ugyanakkor a csatorna által közölt korábbi adatokat árnyalva már arról beszélt, hogy “több tucat” gyermeket és csecsemőt gyilkoltak le a támadók, akik közül néhányat le is fejeztek.

Visszavont nyilatkozatok, újabb bizonyítékok

A sajtóhírek és a közösségi média posztok mellett a politikai vezetők nyilatkozatai is közrejátszottak abban, hogy a közvélemény eleinte hitelesnek fogadta el a kisbabák lefejezéséről szóló beszámolót. A hivatalos forrásoktól származó kijelentések azonban naponta, sőt volt, hogy óránként változtak, tovább nehezítve az eseményről való tájékozódást.

Az izraeli hadsereg szóvivője október 10-én nyilatkozott először a palesztin fegyveresek által elkövetett hétvégi támadásokról az amerikai The Interceptnek.

„A Hamász nőket, gyerekeket, kisgyermekeket és időseket mészárolt le brutálisan az ISIS módján”

– írták, ugyanakkor a csecsemők lefejezéséről szóló, virálisan terjedő híreket hivatalosan nem erősítették meg.

Az IDF óvatossága ellenére Tal Heinrich, az izraeli miniszterelnök szóvivője másnap mégis megismételte a brutális cselekményről szóló állítást, azt a látszatot keltve, hogy ezt az izraeli kormány bizonyítékokkal tudja igazolni. (Sara Sidner, a CNN egyik tudósítója például a szóvivő október 11-i nyilatkozata alapján mondta be élő adásban, hogy a szóvivő „megerősítette”, hogy lefejezett csecsemőket találtak a helyszínen. Az X-en később elnézést kért ezért, majd hozzátette, azt hitte, hogy ha valamit az izraeli miniszterelnöki hivatal megerősít, az azt is jelenti, hogy van rá bizonyíték.)

Október 12-én egy meg nem nevezett izraeli kormánytisztviselő azonban azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy nem tudják megerősíteni a lefejezett csecsemőkről szóló információt.

 

Hasonló pályát futott be Joe Biden amerikai elnök kijelentése is, aki október 11-én a Fehér Házban, az amerikai zsidó közösség vezetői előtt ítélte el a Hamász kegyetlenségeit. „Sosem gondoltam volna, hogy látni fogok olyan képeket, amik megerősítik, hogy terroristák gyerekeket fejeznek le,” mondta. A Fehér Ház szóvivőjének azonban még aznap tisztáznia kellett, hogy

„se az elnök, se más amerikai tisztviselő nem láthatott képeket és nem kaphatott független forrásból jelentéseket lefejezett gyerekekről”.

A csecsemők lefejezéséről tehát nem kerültek elő egyértelmű bizonyítékok, a hivatalos kommunikációban pedig egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg – ez viszont nem gátolta meg, hogy a közösségi médiában a 40 meggyilkoltcsecsemőről szóló hírek terjedjenek.

Nem, nem és nem fejezett le a Hamász gyerekeket – Fact check

László András a zsidóság világuralmi törekvéseiről és a háttérerők működéséről

László András a zsidóság világuralmi törekvéseiről és a háttérerők működéséről

(Lakmusz nyomán Szent Korona Rádió)