Egyre több baloldali szereplő tűnik fel Magyar Péter mögött

Magyar Péter mozgalma szorosabban kapcsolódik Bajnai Gordon által támogatott Datadat csoporttal, mint korábban a Taplramagyarok.hu adatkezelési botrányából következtetni lehetett. A mozgalom adatkezelési tájékoztatóját Bárdos Barnabás készítette, aki Molnár Áron noÁr nevű csoportjának jelentős tagja. Ez a csoport korábban szoros együttműködésben állt a Datadattal. Magyar Péter és mozgalma az utóbbi időben tett nyilatkozatai alapján is együttműködésre utalnak Bajnai csoportjával.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Újabb fejleménnyel gyűrűzött tovább Magyar Péter mozgalmának az adatkezelési botránya, miután további olyan információ került napvilágra, amely azt mutatja, hogy Magyarék a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos körrel működhetnek együtt.

Deák Dániel politológus hívta fel rá a figyelmet egy keddi Facebook-bejegyzésében, hogy a Talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatójának pdf-változatában Bárdos Barnabás neve szerepel a szerző rubrikában. Bárdos korábban a baloldali tüntetéseken rendszeresen feltűnő színész-aktivista által alapított mozgalomnak, a noÁrnak a pénzügyekért felelős menedzsere volt.

A noÁr embere is képbe került

A tevékenységét a minap beszüntető noÁr-ról ismert: azokkal az amerikai cégekkel dolgoztak együtt, amelyek érintettek voltak a dollárbaloldal-botrányban, vagyis a külföldről finanszírozott kampány-fiaskóban.

 A mozgalom adatkezelését részben a Datadat végezte, így például a Bajnai Gordon érdekeltségébe tartozó céghálóhoz kerültek azoknak a személyes adatai, akik ezeket megadták a noÁr webshopjában, akik előfizettek vagy feliratkoztak a mozgalom hírlevelére, vagy az ő felületükön regisztráltak valamely tüntetésre.

Magyarék múlt héten kipattant adatkezelési botránya néhány nap leforgása alatt terebélyesedett egy szétágazó, jogszerűségi aggályokat is felvonultató üggyé. A dominó első kockája akkor dőlt el, amikor a Magyar Nemzet múlt csütörtökön megírta, hogy a datadatos csapat állhat a Talpramagyarok.hu hátterében. Ugyanis a mozgalom weboldalának adatkezelési tájékoztatójában a cégcsoporthoz két entitás is szerepelt.

Lunda és az Estratos

Ezek egyike az Estratos Digital GmbH, egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség volt, amely főleg a progresszív politikai mozgalmak segítésére koncentrál. Ügyvezetője a Bajnai Gordon kormányának volt titokminisztere, a Datadat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám.

A cégadatokból kiderül, hogy a vállalat gyakorlatilag azonos a Datadat-cégcsoport korábbi osztrák leányvállalatával, a Datadat GmbH-val, amelyet nemes egyszerűséggel átneveztek Ficsorék.

A cég tulajdonosi köre nem változott, az ügyvezető továbbra is az egykori baloldali titkosszolgálati miniszter, s az Estratos Digital székhelye is megegyezik a jogelőd Datadat GmbH címével. Emlékezetes, ehhez az Ausztriában bejegyzett céghez érkezett az Amerikából küldött guruló dollárok jelentős része. A Datadat GmbH-t bízta ugyanis meg Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma a baloldal kultúraváltónak titulált kampánya lebonyolításával. A bécsi székhelyű cég nem kevesebb, mint 1,4 milliárd forintot zsebelt be az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének mozgalmától.

Kihúzták a tájékoztatóból a datadatos cégeket
Magyarék mozgalmának adatvédelmi tájékoztatójában feltűnő másik entitás a Lundadonate.org, vagy röviden Lunda volt, amely a Datadat által fejlesztett adománygyűjtő platform. A Lunda angol nyelvű oldalán, a Rólunk menüpontban korábban még anyacégként a Datadat szerepelt, mára viszont az Estratos.

Miután ezt megírtuk, felgyorsultak az események. Ugyanazon a napon – vagyis múlt csütörtökön – Szigetvári Viktor,

a Datadat ügyvezetője először közleményben tagadta, hogy a cégháló bármilyen üzleti kapcsolatban állna Magyarral, vagy a mozgalmával, ám néhány órával később furcsa, önleleplezésnek is értelmezhető változás történt a Taplramagyarok.hu honlapján.

A mozgalom adatkezelési tájékoztatójából ugyanis hirtelen eltűnt az Estratos és a Lunda, miközben a változás tényét semmilyen módon nem jelezték a weboldalon.

Szürreális magyarázat

Másnap a Mediaworks elérte Magyar Pétert, aki azzal a magyarázattal állt elő, hogy egy másik szervezettől gyakorlatilag lenyúlták az adatkezelési tájékoztatót. Szó szerint így fogalmazott: „Valakitől kaptunk egy adatvédelmi tájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni.”

Kérdés, ha Magyarék pusztán a mintát vették át valahonnan, akkor miként kerülhettek abba olyan tartalmi elemek, amelyek nem felelnek meg a tényeknek a Talpramagyarok.hu vonatkozásában.

 Erről, valamint az adatkezelési tájékoztató forrásáról és az „átvétel” körülményeiről írásban érdeklődtünk Magyar mozgalmánál, ám eddig semmilyen választ nem kaptunk.

Magyarék tisztázatlan eredetű, részben vagy egészben kitöltött adatkezelési tájékoztatója jogszerűségi aggályokat is felvet. Amint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke lapunk kérdésére korábban rámutatott: a Talpramagyarok.hu adatkezeleője mindazokkal szemben nem járt el tisztességesen és jogszerűen, akik a honlapon esetleg hozzájárulásukat adták az adatkezeléshez, amennyiben a dokumentumban tényleg nem valós információk voltak megadva.

Vélhető szabálytalanságok sora
További szabálytalanságok is történhettek, ugyanis lapunknak több olvasó is arról számolt be, hogy a beleegyezésük nélkül kéretlen agitáló üzeneteket, hírlevelet kapnak Magyar Péter csapatától. Egyikük elmondta, hogy miután küldött egy üzenetet az [email protected] e-mail címre, annak ellenére kapott szavazásra buzdító promóciós üzenetet, hogy ehhez nem járult hozzá.

Pétervalvi Attila szerint ha történt ilyen eset, annak is megkérdőjeleződik a jogszerűsége, hiszen csak annak lehet hírlevelet küldeni, aki erre a szolgáltatásra egyértelműen jelentkezett.

 A NAIH elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a politikai véleményre vonatkozó információ – mint amilyen például a hírlevélre történő feliratkozás – szenzitív adatnak minősül, ezért a kezelésének is szigorúbb követelményeknek kell megfelelnie.

Megsértett szuverenitás?
A datadatos kör Magyar Péter mozgalma körüli felbukkanását követően a Szuverenitásvédelmi Hivatal is vizsgálódni kezdett, nevezetesen a külföldi finanszírozási kísérlet gyanúját felvető információk miatt.

Magyar Péter mögött már meg is jelent Bajnai cége

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)