Magyar Péter mögött már meg is jelent Bajnai cége

Alig telt el két hónap Magyar Péter közéletbe való betörése óta, a baloldal új üdvöskéje mögött máris felbukkant a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos csapat. Mindez Magyarék oldalának adatvédelmi tájékoztatójából derült ki. A volt baloldali miniszterelnök köre azzal próbálta elrejteni a szerepét, hogy új nevet adtak osztrák leányvállalatuknak, a Datadat GmbH-nak

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Csak a szokásos: az ismételten felbukkanó baloldali messiások mögött most is, mint mindig feltűnnek a Datadat Professional Kft.-hez kapcsolódó alakok. Mint ismeretes, a nemzetközi cégcsoport Magyarországi vállalkozása Gyurcsány Ferenc korábbi tanácsadójának, Dessewffy Tibornak, valamint Bajnai Gordon volt miniszterelnöknek, Szigetvári Viktor korábbi államtitkárnak és Ficsor Ádám korábbi titokminiszternek az érdekeltségébe tartozik.

Magyar Péter az elmúlt hónapban immár hivatalos keretek között folytatja a politizálást: egy közösség és egy egyesület létrehozásával, valamint egy párt átvételével végképp a politikai porondra lépett. Már 2024. február 29-én regisztrálták a talpramagyarok.hu oldalt, amely a közösség és az egyesület bemutatását, reprezentációját szolgálja.

A Datadat-kör pedig rögtön feltűnik a weboldal adatkezelési tájékoztatójában, ahol két hozzájuk köthető entitás is említésre kerül.

Az Estratos Digital GmbH egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, amely főleg a progresszív politikai mozgalmak segítésére koncentrál. Ügyvezetője a Bajnai Gordon kormányának volt titokminisztere, a Datadat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám.

A cégadatokból kiderül, hogy a Magyar Péter közösségének honlapján megjelenő vállalat lényegében nem más, mint a Datadat-cégcsoport korábbi osztrák leányvállalata, a Datadat GmbH, amelyet nemes egyszerűséggel átneveztek Ficsor Ádámék.

A cég tulajdonosi köre nem változott, az ügyvezető továbbra is az egykori baloldali titkosszolgálati miniszter, és az Estratos Digital székhelye is megegyezik a jogelőd Datadat GmbH címével.

Emlékezetes, ehhez az Ausztriában bejegyzett céghez érkezett az Amerikából küldött guruló dollárok jelentős része. A Datadat GmbH-t bízta ugyanis meg Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma a baloldal kultúraváltónak titulált kampánya lebonyolításával. A bécsi székhelyű cég nem kevesebb mint 1,4 milliárd forintot zsebelt be a balliberális ellenzék miniszterelnök-jelöltjének mozgalmától.

Eltűnt a Datadat, mint Petőfi a ködben

A Magyar Péterék weboldalának adatvédelmi tájékoztatójában feltűnő másik entitás a Lundadonate.org, vagy röviden Lunda, amely egy adománygyűjtő platform. Ezt a terméket a Datadat fejlesztette, és egy összetett, számos funkcióval rendelkező eszközt biztosít az adománygyűjtők részére.

A Lunda angol nyelvű oldalán, a Rólunk (About us) menüpontban korábban még anyacégként a Datadat, mára pedig az Estratos szerepel. A Lunda tehát teljes egészében a Datadat kreálmánya, csakhogy Bajnaiék valamiért el akarták rejteni ennek a nyomait.

A web.archive.org internetes oldalak archiválásával foglalkozó portál adatai szerint 2023 májusában még az szerepelt a lundadonate.org Rólunk menüpontjában, hogy anyavállalatuk a Datadat, amely

„egy politikai tanácsadó és technológiai cég, ami világszerte progresszív ügyekkel és politikai jelöltekkel dolgozik együtt”.

Mindez valamikor 2023 májusa és szeptembere között változott meg, és került ki a ma is olvasható szöveg, amely szerint a Lunda anyacége a már említett jogutód, az Estratos Digital.

A Lunda főként a nemzetközi politika színterén aktív: a felület testreszabható annak érdekében, hogy minden nyelven, fizetési rendszerben működőképes legyen. A honlap Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ) menüpontjában is felvállalják a közösséget az Action Networkkel, amelyet adománygyűjtésre használ Joe Biden kampánystábja és a liberális amerikai Demokrata Párt.

A Datadat-kör felbukkanása Magyar Péter mögött nem meglepő annak fényében, hogy a Mandiner.hu megírta: a baloldal új kedvencének rendezvényein olyan biztonsági emberek teljesítettek szolgálatot, akik Köves Zoltánhoz köthetők. Köves a baloldalon jól ismert Parter Event Kft. tulajdonosa, fő tevékenységük a személyvédelem és a rendezvények biztosítása, számos baloldali önkormányzatnak dolgoznak be.

A Parternek szintén jutott a guruló dollárokból is: Márki-Zay Péter és a Datadat is adott neki megbízásokat a 2022-es országgyűlési választások kampánya során.

Ahová a dollárok gurulnak

A Bajnai Gordon nevével fémjelzett Datadat a baloldali kampányok visszatérő szereplője. Első nagyobb dobásuk a Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán található chatbot kifejlesztése volt. A 2019-es önkormányzati választás óta pedig egyre fontosabb szerep hárul rájuk. A 2022-es országgyűlési választás előtt az egyesült baloldal digitális kampányáért voltak felelősek.

A Datadat a két választás között és azóta is segít több pártnak és baloldalhoz köthető szervezetnek a különböző petíciók körüli munkában. Ilyenkor a petíciók kiírója jellemzően későbbi felhasználásra is kéri a baloldali választók adatait, amelyeket a voksolást megelőzően mozgósításra, személyre szabott üzenetek célba juttatására, majd később kapcsolattartásra használnak.

A Datadat cégcsoport volt a legnagyobb haszonélvezője a guruló dollároknak, közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be, és lényegében az egész baloldal kampányát ők bonyolították le, írja a lap.

Frissítés: A Datadat tagad, Magyar Péterék törölnek

A vizsgálat híre után nem sokkal a Telex egyik cikkéből kiderült, a hírekre reagálva a Datadat ügyvezetője, cáfolni igyekezett a Magyar Nemzet cikkét, noha Szigetvári Viktor arra nem adott érdemi magyarázatot, hogy mit kerestek Magyar Péterék adatvédelmi tájékoztatójában – írja a Mandiner.

Szigetvári a Telex cikke szerint mindössze annyit közölt: „Szemben a Magyar Nemzet ma megjelent hazug állításával, sem a Datadat Professional Kft., sem a korábbi Datadat GmbH jogutódja nem áll üzleti kapcsolatban sem Magyar Péterrel, sem pedig más, hozzá kapcsolható párttal vagy egyesülettel. Minden más ezzel ellentétes állítás hazugság. Társaságainkat a propagandasajtó nem kereste ezen téves információ közlése előtt.” Vagyis bár Szigetvári cáfolni akarta a Magyar Nemzet találtatát, de végső soron azt nem tagadta, hogy szerepeltek Magyar Péterék adatvédelmi tájékoztatójában, és arra sem adott érdemi magyarázatot, hogy ez hogyan történhetett meg.

És ha már Magyar Péterről van szó, természetesen az érintett is megszólalt az ügyben, noha Magyar Péter sem magyarázta meg, hogy mit keresett a Bajnaihoz köthető cég az adatvédelmi tájékoztatójukban.

Varga Judit volt férje közösségi oldalán Lánczi Tamásnak, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének címezve azt írta, örül, hogy Lánczi megdolgozik a pénzéért, a baloldal messiása továbbá fideszezett egyet, valamint hozzátette, hogy várja Lánczi Tamás hívását.

Azonban az ügy itt még nem állt meg. Mint a Magyar Nemzet kiszúrta: nem sokkal azután, hogy nem tagadta Szigetvári Viktor, hogy szerepeltek Magyar Péterék adatvédelmi tájékoztatójában, valamint Magyar Péter sem magyarázta meg, hogy mit keresett a Bajnaihoz köthető cég az adatvédelmi tájékoztatójukban, Magyar Péterék akcióba léptek.

Módosították az adatvédelmi tájékoztatót, és már kivették a Bajnaihoz köthető céget. A Talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatójából mind az Estratos Digital GmbH, mind a Lundadonate.org. nevét eltüntették.

Mi Magunk: Miért változtatta meg a véleményét Magyar Péter az orosz-ukrán háborúról?

Oltásfetisiszta TikTok doki került Magyar Péter EP-listájára – fölényesen a legtöbb voksot kapta a listás szavazáson

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)