Erdogán: kizárólag Netanjahu és kormánya a felelős az eszkalációért

Recep Tayyip Erdogan török elnök keményen bírálta Izraelt, de a nyugati országoknak is odaszólt, amiért elítélték a hétvégi iráni támadást, de az iráni nagykövetség elleni izraeli csapást ellenben nem.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Kizárólag Benjamin Netanjahu és kormánya felelős a közel-keleti feszültségek legutóbbi eszkalációjáért – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök egy ankarai sajtótájékoztatón a kormányülés után. Szerinte a zsidó állam regionális konfliktust igyekszik kiprovokálni, az Irán damaszkuszi nagykövetsége elleni izraeli támadás pedig az utolsó csepp volt a pohárban.

A Reuters szerint hozzátette: újabb regionális konfliktusok robbanhatnak ki a régióban, amíg Izrael nem hagy fel a gázai kegyetlenkedéssel, amit Erdogan népirtásnak nevezett. A török vezető felszólított minden felet, hogy józan ésszel cselekedjenek.

Az államfő bírálta a nyugati országokat, amiért elítélték a hétvégi iráni támadást, ellenben az iráni nagykövetség elleni izraeli csapást nem.

A hétvégén Irán megtámadta Izraelt: az első hírek még több tucat rakétáról szóltak, később kiderült, hogy valójában több mint 300 drónt és rakétát lőttek ki a zsidó terrorállamra. Teherán egy hírszerzési központot és egy Negev-sivatagban lévő légitámaszpontot vett célba. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy lelőtték az iráni drónok és rakéták nagy részét, amiben az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság is segítettek.

Az eset közvetlen előzménye, hogy április elsején az izraeli légierő csapást mért Irán damaszkuszi nagykövetségének épületére, ahol megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét. Az iráni tisztviselők szerint az akciót azokra a szolgálatokra korlátozták, amelyeket Izrael a szíriai nagykövetség megtámadására használt, mivel nem céljuk az eszkaláció.

Oroszország, Kína, Franciaország, Németország és az arab államok – Egyiptom, Katar és az Egyesült Arab Emírségek – önmérsékletre szólították fel a feleket. Az elemzők szerint a perzsa állam kimért akciót hajtott végre, amivel elkerülte az arcvesztést, de az ország további szankciókkal nézhet szembe. Izrael pedig közölte: egy héten belül megindíthatja a válaszcsapást Irán ellen.

Erdogan: Izrael terrorállam, az izraeli telepesek terroristák

Erdogan ígéri: megteszi a szükséges lépéseket, hogy Izraelt a világ előtt háborús bűnössé nyilvánítsa

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)