Erdogan ígéri: megteszi a szükséges lépéseket, hogy Izraelt a világ előtt háborús bűnössé nyilvánítsa

Recep Tayyip Erdogan török elnök mintegy félmillió, Palesztináért tüntető ember előtt szónokolt az isztambuli Atatürk Repülőtéren. A török elnök nyakában a palesztin kendő mintájával, illetve a török és a palesztin zászlóval díszített sál volt látható. A szónoki emelvény mögött időnként felvillant a jeruzsálemi Templom-hegyen álló Sziklamecset képe. A tüntető tömeg palesztin és török zászlókat lengetett, az izraeli népirtást elítélő arab és török nyelvű transzparenseket emelt a magasba.

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.
Erdogan beszédében elsősorban a nyugati országokat vádolta az izraeli hadsereg által a Gázai övezetben elkövetett népirtásért. „A Nyugat meghatározó politikusai süketek lettek, s nem képesek meghallani a Gázai övezetben meggyilkoltak jajszavát, de még az ENSZ-főtitkár figyelmeztetését sem. A Nyugat teljes mértékben támogatja a gyermekgyilkosokat. A Nyugat mocskos taktikája mindenki számára világossá lett – mondta Erdogan.
Török és palesztin zászlók rengetege
Az elnök hangsúlyozta: Törökország megteszi a szükséges lépéseket azért, hogy Izraelt a világ előtt háborús bűnössé nyilvánítsa. Izrael nem törődik azzal, hogy tömegesen gyilkolja a Gázai övezetbeli polgári személyeket. Izrael megszálló állam, s amit művel, az nem önvédelem, hanem aljas mészárlás, s amelynek célja a Gázai övezet lakosságának tömeges irtása kiéheztetéssel és az egészségügyi szolgáltatás tönkretételével.
A tüntető tömeg Isztambulban
Beszéde során Erdogan megismételte: a Hamász Iszlám Ellenállási Szervezet nem terrorszervezet, amint azt az izraeli propaganda és kiszolgálói állítják. Izraelt nyugtalanítja az a kijelentésem, hogy a Hamász nem terrorista mozgalom. Mi bírálhatjuk Izraelt, mert ellentétben a nyugati országokkal, Törökország semmivel nem tartozik Izraelnek. Ismétlem és hangsúlyozom: egyesek állításával ellentétben a Hamász nem terrorszervezet. Ma kifejezzük szolidaritásunkat a Gázai övezet népével, s nem fogunk megelégedni azzal, hogy átkozódva elítéljük az ott végbemenő mészárlást. Izraelt nem zavarja a polgári személyek körében véghezvitt öldöklés, de előbb utóbb ezért súlyos árat fog fizetni – jelentette ki a török elnök.

A tömegtüntetésen résztvevőkhöz intézet beszédében Recep Tayyip Erdogan azt is kijelentette, hogy azok, akik krokodilkönnyeket hullattak Ukrajnáért az orosz támadás miatt, mélyen hallgatnak a Gázai övezetben jelenleg is zajló népirtásról.
Netanjahu elismételte, amit már jól tudunk: az ő hadseregük a világ legerkölcsösebbje…
Benjámin Netanjáhu Recep Tayyip Erdoğan kijelentésére reagálva visszautasította, hogy Izraelt háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják. “Ha bárki azt hiszi, hogy a katonáinkat háborús bűncselekményekkel vádolhatja, az képmutató. A miénk a világ legerkölcsösebb hadserege” – mondta a BBC szerint. Szerinte a hadsereg minden óvintézkedést megtesz a polgári lakosság védelméért, ellenben a Hamásszal, amely “élő pajzsként” használja a civileket. Arról, hogy hány palesztin áldozata volt eddig a háborúnak, elfogulatlan forrásból nincsenek adatok, a Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium állítása szerint ezidáig több mint 7600-an haltak meg a harcokban Gázában.