Üdv a klubban! A brüsszeli rendőrség blokád alá vonta Orbánék konferenciáját

A brüsszeli rendőrség blokád alá vette a NatCont, azt a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, Suella Braverman volt brit belügyminiszter és Nigel Farage korábbi EP-képviselő, a brexit egyik élharcosa is beszédet mondott volna. Helyszíni információink szerint a rendezvény folytatódott, nem szakadt félbe, de aki elhagyta az épületet közben, azt nem engedték vissza. A történteket több vezető európai politikus is elítélte, Belgium miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki volt lengyel kormányfő is megszólalt az ügyben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A rendfenntartók két órával a rendezvény kezdete után érkeztek meg az európai negyed közelében lévő helyszínre, hogy közöljék a szervezőkkel: a rendezvényt megszakítják – írja a Politico.

A beszámoló szerint a hatóságok közrend megzavarása miatt intézkedtek. Nigel Farage korábbi EP-képviselőnek, a brexit egyik élharcosának 11 órakor kellett volna vitaindító beszédet tartania, majd amikor színpadra lépett, azt mondta, „egyszerűen szörnyű”, amit a brüsszeli hatóságok csinálnak a rendezvénnyel.

Ez tényleg olyan, mint egy bádogdiktatúra. Egy technikai okot próbálnak felhasználni arra, hogy politikai érveket hangoztassanak. Azt mondták a tulajdonosnak, hogy ha nem állítják le a rendezvényt, akkor elvágják az áramot

– mondta Frank Füredi, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója a lapnak.

Alig több mint egy órával az első kiérkezés után, nagyjából 12:45-kor a rendőrség visszatért, hogy átadja a hivatalos parancsot a rendezvény helyi szervezőjének, Anthony Gilland-nak, az MCC kabinetfőnökének. A rendőrség 15 percet adott neki, hogy elolvassa és aláírja a háromoldalas dokumentumot.

„Az egyik ok, amit kaptunk, és nem ez az egyetlen ok, az, hogy délután 5 óra körül lesz egy ellentüntetés, és az az elképzelés, hogy a rendőrség nem tudja megvédeni a szólásszabadságot ezen a rendezvényen” – mondta.

A kerület polgármestere végzést adott ki a rendezvény betiltására

A Claridge rendezvényterme már a konferencia harmadik helyszíne volt, miután az első helyszín – a Concert Noble – Philippe Close, Brüsszel szocialista polgármestere nyomására elutasította őket. Ezt követően a Hotel Sofitel Brussels Europe luxusszállodába próbálták megszervezni az eseményt, amely Etterbeek liberális polgármester ráhatása miatt nem jöhetett létre a helyszínen.

Emir Kir, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, ahol a Claridge található, korábban e-mailben közölte a Politicóval, hogy „azonnal intézkedéseket fog tenni a rendezvény betiltása érdekében”. Ígéretét be is tartotta, ugyanis végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására, és azt írta: nem látják szívesen a szélsőjobboldalt.

Saint-Josse-ten-Noode polgármestere végzésében utasítást adott rendőrségi intézkedésre, továbbá közölte, hogy „a nemzeti szuverenitás védelme euroszkeptikus hozzáállást feltételez, továbbá a közrend elleni súlyos atrocitások várhatók és a rendezvényt nem szabad megtartani”.

Indoklásában hangsúlyozta, hogy a rendezvényen provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak hagyománytisztelők, homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, illetve a politikai iszlámról szóló vitatható művek szerzője.

Szavai szerint nem kizárható, hogy belgiumi és külföldi szélsőséges csoportok veszélyeztetik a résztvevők testi épségét, információk szerint ugyanis többen érkeztek más országokból ebből a célból. Kiemelte továbbá: a rendezők nem szavatolnak elégséges biztonsági intézkedéseket. A rendezvény betiltása szerinte azért is indokolt, mert erőszakos reakciókat válthat ki, és jelentős veszélyt jelent a közrendre, a közbiztonságra és a köznyugalomra” – írta.

Két helyszín is elutasította a konferenciát

Nigel Farage tisztelettel adózott a Claridge tulajdonosának, „bátor tunéziai férfinak” nevezve őt, aki szembeszállt a konferenciát leállítani akaró „zsarnokokkal”.

A rendőrség közölte a szervezőkkel, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a tüntetők később, délután polgári rendbontást okoznak a helyszínen. Anthony Gilland, az MCC kabinetfőnöke közölte a rendőrséggel, hogy bíróságon fogják megtámadni a polgármester döntését, hogy a konferenciát továbbra is megrendezhessék.

Frank Füredi a Mandinernek azt is elárulta, hogy a Hotel Sofitel Brussels Europe-nál nagyon barátságosak voltak.

+Ez egy másik része a városnak, ahol egy másik polgármester van. Mondták, hogy nem lesz baj. Aláírtuk a szerződést velük, és akkor tegnap, mikor már kezdtük építeni a dolgokat a teremben, akkor mondták, hogy az ő polgármesterük azt mondta, hogy nem akarja, hogy ez a rendezvény az ő területén legyen+

– mondta, hozzátéve, hogy +a polgármester még büszke is volt, sőt fel is vágott, hogy sikerült megakadályoznia a rendezvényt.+

A Mandiner szerint reggel már a Claridge tulajdonosára is nyomást próbáltak helyezni, hogy mondja vissza a rendezvényt, emiatt el is vitték az autóját. Az épületet ezt követően lezárták, és akkor még a rendőrök helyett csak bérelt biztonsági őrök biztosították a rendezvényt.

Erről Füredi azt mondta: „El akarnak hallgattatni minket, a háborúellenes, migrációellenes, szuverenista erőket. Ez egy elég izgalmas esemény. De nagyon büszke vagyok arra, hogy mindenki olyan elszántan dolgozik.”

A tervek szerint a rendezvényen felszólalt volna még Suella Braverman volt brit belügyminiszter és Eric Zemmour író, aki 2022-ben indult a francia elnökválasztásokon.

Orbán nem kér a háborúból

“Brüsszel szintet lépett”

– írta a miniszterelnök az eseményekre reagálva a Facebook-oldalán.

Orbán Viktor hozzátette még, hogy „ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják. Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!” – közölte.

A miniszterelnök az X közösségi portálon is reagált, azt írta, szerinte nem bírták tovább Brüsszelben a szólásszabadságot.

Utoljára akkor akartak elhallgattatni a rendőrséggel, amikor a kommunisták ’88-ban rám uszították őket. Akkor sem adtuk fel, és ezúttal sem fogjuk feladni!

– szögezte le Orbán Viktor.

Szijjártó Péternek ezek után van egy kérése Brüsszelhez

Szijjártó Péter is megosztotta a gondolatait az esetről, egy kéréssel fordult a brüsszeli politikusokhoz bejegyzésében.

“Akkor innentől kezdve, ugye, egyetlen brüsszeli főokos sem fogja szájára venni azokat a kifejezéseket, hogy: a véleménynyilvánítás szabadsága, szólásszabadság, sajtószabadság”

– véleményezte a konferencián történteket.

Orbán Balázs is reagált

A brüsszeli baloldal, városvezetés és radikális baloldali aktivisták közösen megpróbálták ellehetetleníteni a nemzeti konzervatívok találkozóját – közölte a miniszterelnök politikai igazgatója kedden a Facebook-oldalán.

Orbán Balázs azt írta:” Brüsszelben nem akarják eltűrni a nemzeti szuverenitás mellett kiálló, migrációellenes és békepárti európai hangokat. Fenyegették, zsarolták a konferencia nemzetközi szervezőit, többször is, de végső soron sikertelenül” – fogalmazott.

A miniszterelnök politikai igazgatója hangsúlyozta: a konferencia óriási érdeklődés mellett elindult, a szólásszabadság győzni fog.

A tanulság azonban Orbán Balázs szerint „a napnál is világosabb”: Brüsszelben tűrhetetlen állapotok vannak, változás kell, és azt csak a nemzeti konzervatív erők szövetsége és választási győzelme tudja elhozni.

Orbán Balázs egy másik posztjában arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor kedden 16 órakor az Európai Parlamentben szólal majd fel, ahogy Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök is.

A Nemzeti Konzervativizmus Konferencia a nemzeti konzervativizmus ideológiájával foglalkozó konferencia. Az Edmund Burke Alapítvány működteti.

Menczer Tamás szerint mindenáron el akarják hallgattatni a béke hangját

„Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort” – véli Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója, aki szintén egy bejegyzésben közölte a véleményét a blokád alá vett konferenciáról.

Menczer azt írta a közösségi oldalán, hogy már az első két helyszínt is „a baloldali polgármester és a szélsőbaloldali, erőszakos, anarchista Antifa fenyegetése, nyomása miatt” mondták le, erre most a harmadik helyszínen a rendezvény biztosítása helyett blokád alá vette azt a rendőrség.

“Éljen a brüsszeli demokrácia!”

– írta, hozzátéve, hogy „a háborúpártiak mindenáron el akarják hallgattatni a béke hangját, és bele akarnak nyomni bennünket a háborúba”.

Több vezető politikus is elítéli a blokádot

Mindent megtett a brüsszeli hatalom, hogy beszüntessék a konzervatívok nemzetközi konferenciáját, azonban mindezek ellenére folytatódik a második napon – közölte az MCC  (Mathias Corvinus Collegium).

Az MCC szerint a konferencia résztvevői és előadói a nemzeti konzervatív erők képviselői, akik nem azonosulnak a migrációbarát álláspontokkal, hanem a nemzetek Európájában hisznek és szabadságban szeretnének élni, ezért akarják elhallgattatni őket. Szerintük ez  „sötét időket idéz”.

Mateusz Morawiecki, Lengyelország korábbi miniszterelnöke, a holnapi nap egyik előadója szerint: „elképesztő, ami jelenleg Brüsszelben történik. A szólásszabadság veszélyben van. Mi lesz, ha legközelebb már el sem mondhatjuk a véleményünket, ha az eltér az európai mainstreamtől? Utoljára a kommunizmus alatt tapasztaltuk ezt, amikor szamizdatokat kellett használni” – idézi a közlemény Morawieckit.

De elítélte a brüsszeli fellépést a brit kormány is, közleményükben azt írták, hogy a (brit) miniszterelnök erős támogatója és szószólója a szólásszabadságnak, és úgy véli, hogy ez minden demokrácia alapját képezi. Az ehhez hasonló rendezvények betiltása, a részvétel megakadályozása és a felszólalók elhallgatása káros a demokráciára. A szabad vita és a véleménycsere létfontosságú akkor is, ha nem értünk egyet az elhangzó véleményekkel.”

Alexander De Croo belga miniszterelnök is megszólalt, ő Tweet posztjában azt írta: „Ami ma a Claridge-ben történt, elfogadhatatlan. Az önkormányzati autonómia demokráciánk egyik sarokköve, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. A politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes. Pont.”

Ez volna a fideszes szabadságharc: Radikális kommunista lett az MCC brüsszeli(!) intézetének elnöke

Agyrém: mesterséges intelligenciával pótolná a tanárokat az MCC igazgatója

(Index nyomán Szent Korona Rádió)