Sarah bíboros nekiment a világias és „ateista” nyugati püspököknek

Újabb nyílt és őszinte beszédet mondott Robert Sarah bíboros, aki az ateizmus erősödő veszélyére figyelmeztetett.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Világiassággal vádolta a nyugati püspökök egy jelentős részét Robert Sarah guineai bíboros, aki korábban a szentszéki Istentiszteleti és Szentségi Kongregációt vezette prefektusi minőségben. A népszerű hitvédő főpásztor most arra figyelmeztetett, számos főpap enged a „gyakorlati ateizmus kísértésének”, amikor enged a katolikus egyház tanításából.

Annyi püspök vágyott arra, hogy „szeresse a világ”, hogy elfelejtették, hogy a kereszténység az „ellentmondás jeleinek” hívja őket – fogalmazott Sarah. Megismételte a Fiducia Supplicans című vatikáni dokumentummal kapcsolatos kritikáját is, amely az azonos neműek házasságában részt vevő párok áldásáról rendelkezik, és kitart amellett, hogy nemcsak a hagyományos afrikai kultúra, hanem maga a katolikus tanítás teszi elfogadhatatlanná a dokumentumot.

„Sok nyugati elöljárót megbénít a világgal való szembefordulás gondolata” – mondta a bíboros. „Arról álmodoznak, hogy a világ szeresse őket; elvesztették a vágyat, hogy az ellentmondás jelei legyenek.”

Sarah bíboros a kameruni püspökök közösségének tartott elmélkedésében úgy vélekedett, „korunk egyháza az ateizmus kísértését tapasztalja”. Úgy látja, a gyakorlati ateizmus alattomosabb, mint intellektuális megfelelője, mert nem nyilvánítja ki magát nyíltan, hanem beszivárog a kortárs kultúra minden aspektusába, beleértve az egyházi diskurzust is.

Kijelentette, hogy az egyház és annak vezetése vétkes abban, hogy „alkalmazkodtak ehhez a nagy hazugsághoz, amely egy folyékony és gyakorlatias ateizmus, és bűnrészességet vállalt vele”.

Arra kért mindenkit, hogy az egyházon belül ne legyenek frakciók és önjelölt „megváltók”, mivel az ilyen megosztottság az ellenfél kezében van. „Nem kell pártokat létrehoznunk az egyházban, nem kell kikiáltanunk magunkat egyik vagy másik intézmény megmentőinek” – fogalmazott.

Hozzátette ugyanakkor, hogy „ma mindannyian eldönthetjük: az ateizmus hazugsága többé nem megy át rajtam. Nem akarok többé lemondani a hit világosságáról, nem kívánom többé kényelemből, lustaságból vagy konformizmusból megengedni, hogy a fény és a sötétség együtt éljen bennem.”

Így folytatta: „A hit szellemének fenntartása annyit jelent, mint elutasítani mindent, ami aláássa azt, és a világot kizárólag a hit szemüvegén keresztül szemlélni, szilárdan Isten kezét fogva.”

Robert Sarah bíboros elítélte az egyházat sújtó „keserűséget és részrehajlást”, ami szerinte azt sugallja, hogy ezek a problémák egy mélyebb lelki válság tünetei. Hangsúlyozta, hogy csak a hit szelleme képes előmozdítani az igazi testvéri szeretetet, és békét hozni a csalás és konfliktusok által feldúlt világba.

Arra is buzdította az afrikai püspököket, hogy a nyugati torzulásokkal szemben védjék meg azt, amit „hit egységének” nevezett. Elismerését fejezte ki azon püspökök számára, akik a szinódusi folyamat során a hagyományos tanítást és értékeket vették védelmükbe a progresszió követeléseivel szemben.

Megjegyezte, hogy míg az afrikai egyház manapság kritikus szerepet játszik Isten szavának fenntartásában, a nyugati keresztényeket úgy tűnik, gazdagságuk félrevezeti a megvilágosodás és a modernitás hamis érzésébe.

Sarah bíboros az azonos nemű párok megáldásáról: Ne hagyjuk őket bűnük börtönében!

Sarah bíboros szerint is hiba volt elnyomni a latin liturgiát

Müller bíboros a Fiducia Supplicans-ról: Az újítások nem léphetnek túl az isteni kinyilatkoztatáson

(Axióma nyomán Szent Korona Rádió)