Sarah bíboros az azonos nemű párok megáldásáról: Ne hagyjuk őket bűnük börtönében!

Isten szavának igazságát kell hirdetni, ezt kívánja az irgalom is – fejtette ki minapi írásában a rendezetlen kapcsolatban élő párok megáldása körüli egyházi vitával kapcsolatban Robert Sarah bíboros. Az afrikai főpásztor szerint bűn, ha a bűnös állapotban hagyjuk testvéreinket és nem kínáljuk nekik az egyház tanítását.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

„A szabadság, amelyet fel kell kínálnunk a homoszexuális kapcsolatokban élő embereknek, Isten szavának igazságában rejlik” – fogalmazott a minap közzétett írásában Robert Sarah bíboros. A guineai főpásztor, aki korábban magas tisztséget töltött be a Szentszéknél, a sok vitát kiváltó Fiducia Supplicans nyilatkozatra reagált, amelyben a Hittani Dikasztérium engedélyezte a rendezetlen kapcsolatban élő párok megáldását. A CNA által szemlézett szövegben Sarah bíboros hangsúlyozza: „az igazság az első irgalom, amit a bűnösök számára Jézus felajánl”, ennek következtében pedig az egyháznak mindig az igazság irgalmával kell válaszolnia az azonos nemű párok kérdéseire. Leszögezi: nem ellenzi Ferenc pápaságát és teológiáját, ugyanakkor határozottan elutasít minden eretnekséget, amely ellentétes a katolikus hittel és hagyományokkal.

„Mit mondjunk azoknak, akik egy velük azonos neművel élnek kapcsolatban? Jézushoz hasonlóan mi is vállaljuk az irgalmasságot: a tettek objektív igazságát!”

– fogalmazott a bíboros, aki feltette a kérdést: „Hogy merészelhetnénk elhitetni velük, hogy jó és kívánatos lenne, ha bűnük börtönében maradnának?” Bár a Hittani Dikasztérium legutóbbi, a helyzet tisztázását célzó sajtónyilatkozata hangsúlyozza, hogy a nem rituális, hanem spontán lelkipásztori áldás, amelyet az azonos nemű párok kérhetnek, határozottan nem kapcsolatukra szól, hanem azon dolgok kiteljesedésére életükben, amelyek szépek, jók és Isten előtt kedvesek, a Fiducia Supplicans heves vitákat váltott ki a katolikus egyházban (és jelentős számú reakciót generált azon kívül is), mivel – elsősorban német nyelvterületen és néhány angolszász régióban – a progresszív főpásztorok lehetőséget látnak benne arra, hogy lelkipásztori gyakorlatukban módosítsák az egyház szexualitásra és házasságra vonatkozó tanítását és gyakorlatát. A német egyházban a tavaly őszi szinódusi ülésszakot megelőzően elterjedt a szokás, miszerint – demonstratív módon – százszámra áldották meg az azonos nemű párokat a házasságkötéshez hasonló eseményeken.

Ne legitimáljuk a bűnt!

A konzervatív vonalhoz sorolt Sarah bíboros most arról ír, a nyilatkozat egyértelműségének hiánya „felerősítette a szívekben uralkodó zavart”, és maga is rámutatott, hogy azt „néhányan meg is ragadták, hogy támogassák manipulációs kísérletüket”. A híveket és paptestvéreit egyaránt arra buzdította, hogy „Isten szavával válaszoljanak a zűrzavarra”, egyben arra kért mindenkit, kerüljük a hiábavaló civakodást az „áldás” fogalmának tartalmát illetően. A főpásztor figyelmeztetett: az egyházat „soha nem lehet eltéríteni azáltal, hogy legitimálják a bűnt, a bűn szerkezetét vagy akár a bűn következő alkalmát”, ezért az azonos nemű párok megáldása szerinte semmiképpen sem lehet a megfelelő válasz.

„Az első dolog, amit szeretettel kérni kell azoktól az emberektől, akik  természetellenes kapcsolatban állnak, az az, hogy térjenek meg és igazodjanak Isten szavához” – írta, majd a guineai származású bíboros XVI. Benedek pápa egykori felhívására emlékeztetett, aki azt kérte Afrikától, a nyugati nihilizmussal, relativizmussal és materializmussal szemben legyen az emberiség „spirituális tüdeje”. Hozzáfűzte: a nyilatkozatra adott válaszok rámutattak arra, hogy ma sok esetben az afrikai egyház védelmezi a hitet a magukat fejlettnek és haladónak gondoló nyugati modernistákkal szemben.

(Axióma)

HVIM: Üdvözöljük a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozatát, de a szodomita genderlobbival szemben további határozott intézkedéseket várunk a történelmi egyházaktól

A Magyar Katolikus Püspöki Kar továbbra se engedi az aberrált párok megáldását – Székely János felhívásával frissítve

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is