Izraelre várva: Látványos rakétaeső és drónsereg után Irán lezártnak tekinti az ügyet

A háborús logika szerint járt el Irán: nagykövetségét érte támadás, ezért válaszcsapást intézett saját nevében felvállalva. Azonban a drónok, lassabb cirkálórakéták csak elterelésül szolgálhattak, a valódi megtorlást jelentő ballisztikus rakétákról, amelyek azon légibázisokra mértek csapást, ahonnan a damaszkuszi nagykövetséget érő légicsapásban résztvevő repülők szálltak fel.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Irán precízen ügyelt az arányos válaszcsapásra a zsidó terrorakció jogos megtorlásaként, amelyben a cionisták megsemmisítették a damaszkuszi iráni nagykövetséget, meggyilkolva több magas rangú iráni tisztviselőt.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoksága szerint az éjszaka folyamán a több hullámban érkező iráni drón és rakéta ellentámadás eredményeként Ramón, az Eilat melletti izraeli légibázis megsemmisült, ahonnan az iráni diplomáciai főhadiszállás damaszkuszi bombázásáért felelős terrorista csapat elindult. Izrael tagadja, hogy megsemmisült volna a légibázis.

Lezárt ügy?

Az Egyesült Államoknak távol kell tartania magát az Irán és Izrael közötti konfliktustól – közölte vasárnap az X közösségi médiaplatformon Irán ENSZ-képviselete, figyelmeztetve Teherán válaszlépéseire, hogy ha Izrael megtorlást hajt végre, az súlyosabb lesz.

“Irán katonai akciója válasz volt a cionista rezsimnek a damaszkuszi diplomáciai létesítményeink elleni agressziójára. Az ügy lezártnak tekinthető” – közölték az X-en.

“Ha azonban az izraeli rezsim újabb hibát követ el, Irán válasza lényegesen súlyosabb lesz” – figyelmeztettek.

Eleve az iráni külügy “korlátozottnak” nevezte a mostani válaszcsapását, ezzel jelezve, hogy ők nem akarják eszkalálni a helyzetet.

Elemzések

Elemzők szerint a támadást úgy tervezték, hogy megmutassa Irán képességeit és eltökéltségét, hogy kétezer kilométeres távolságból is csapást tud mérni ellenségére, de közben legyen ideje reagálni a légvédelemnek. Irán ezzel nemcsak erőt demonstrál, de teszteli is haditechnikáját, figyeli az izraeli és az amerikai védelem reakcióját, taktikáját.

A szombati támadás célja is az lehetett első sorban, hogy megmutassa: Irán képes fölvenni a harcot a környékbeli arab államokat többször legyőző Izraellel és szövetségeseivel. Nyílt háborúban valószínűleg nem sok esélye lenne, ha megpróbálná megtámadni a nagy haditechnikai fölényben lévő Izraelt, de már komoly kellemetlenséget tud okozni (egyébként nincs a két országnak közös határa egymással).

Nyugati elemzők szerint Irán légicsapása kudarc volt, mert a drónok 99%-át elfogták, a lassabb rakétákat is. De a ballisztikus rakétákról kevés szó esik, ezek becsapódtak… A közel-keleti szakértők szerint viszont Irán eleve csak erőt demonstrált, illetve a drónokkal elterelte a figyelmet a légibázisokra mért csapásokról.

Szombaton egy portugál konténerhajót is megtámadtak és elfoglaltak az iráni fegyveres erők a Hormuzi-szorosban, mivel úgy vélték, a hajó „Izraelhez köthető”.

Nem csak Irán

De a Hezbollah is küldte a föld-föld rakétákat Izraelre. Ők már megkapták a választ: Izrael mélyen Libanon határán belül mért csapás a siíta szabadságharcos szervezethez köthető állásokra.

A jemeni húszik is drónsereget indítottak Izrael ellen. Kevés sikerrel, de elterelésnek jó volt.

Izraelre várva

Az április 1-jei, damaszkuszi iráni nagykövetség támadását követően mindenki Iránra figyelt és várt, hogy mi következik. Ezek után Izraelen a világ szeme: Biden-adminisztráció figyelmeztette ugyan Izraelt is, hogy a válasz-válaszreakció legyen mérsékletes, de ismerve Izrael terrorkormányzatát, bármire képesek. Itt már régen nem a racionalitás az uralkodó gondolkodás.

(Portfolio, 444 nyomán Szent Korona Rádió)

Irán támadást indított Izrael ellen! – “Lyukas” volt a vaskupola? (Frissítve)

Ha Izrael visszatámad elkerülhetetlen a regionális háború

Szijjártó szerint az önvédelem joga csak Izraelt illeti meg (frissítve)