A magzatoknak nincsenek jogaik? – Alapvető emberi joggá nyilvánította az abortuszt az EP

Ismét az emberi jogokra hivatkozva támogatják az abortuszt a döntéshozók, a francia alkotmányba való bevezetés után, most az EP szavazták meg a támogatását. Hiába a kitérő nyilatkozatok, nem lehet vitás kérdés, hogy a magzatokat minden abortusz alkalmával meggyilkolják és semmibe veszik az élethez való jogukat. Ilyenkor hol a modern liberális jogvédelem?

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az európai törvényhozók csütörtökön támogatták azt a felhívást, hogy az abortuszhoz való hozzáférést vegyék fel az EU Alapjogi Chartájába szimbolikus lépésként, miután Franciaország nemrég az alkotmányában rögzítette ezt a jogot.

Az Európai Parlament 336 szavazattal 163 ellenében fogadta el a nem kötelező erejű állásfoglalást, amelyet a centrista és baloldali frakciók támogattak.

A magyarországi EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna, a DK-s Ara-Kovács Attila és Rónai Sándor, valamint az ex-MSZP-s Ujhelyi István szavazott a magzatgyilkosság mellett.

A “biztonságos és legális abortuszhoz” való “jognak” azonban egyelőre nem sok esélye van arra, hogy bekerüljön a jogilag kötelező erejű charta szövegébe, ugyanis ehhez az EU 27 tagállamának egyhangú hozzájárulására lenne szükség.

Az abortusz továbbra is korlátozott az EU országaiban, köztük az erősen katolikus Lengyelországban és Máltán. A lengyel törvényhozók csütörtökön vitát nyitottak az abortusztörvények liberalizálásáról, de a kormánykoalícióban tapasztalható szakadások egyelőre megakasztották a folyamatot.

Franciaország volt az első

A múlt hónapban Franciaország lett az első uniós ország, amely az alkotmányában rögzítette az abortuszhoz való jogot. Emmanuel Macron francia elnök akkor azt mondta, szorgalmazni fogja, hogy az abortusz bekerüljön az uniós jogok chartájába.

Az Európai Parlamentben tartott szavazás során Manon Aubry baloldali francia EP-képviselő elítélte “a szélsőjobboldal és a reakciósok támadásait” az állásfoglalás ellen.

“Az abortuszhoz való jog nem vélemény kérdése – ez emberi jog. Az abortuszhoz való jog nem öl, éppen ellenkezőleg, életeket ment”

– mondta a parlamentben.

Isteni tervbe való beavatkozás – A pápa szerint bűn a nemátalakítás, a béranyaság, az abortusz és az eutanázia

“Azt nem mondták, hogy látni fogom a halott babámat!” – az abortusz valódi arca

(Magyar Jelen – nyomán Szent Korona Rádió)