Újabb fejlemények vannak az óbudai korrupciós botrány kapcsán

Az óbudai önkormányzatot érintő jelentős korrupciós botrányban újabb fordulatok történtek: a bíróság meghosszabbította három gyanúsított letartóztatását, miközben egy negyedik személy bűnügyi felügyelet alatt áll. A botrány középpontjában álló, Atlas Hill Kft. nevű cég reklámszolgáltatások helyett különös módon burgonya- és okosóra-szállítással is foglalkozott. Az önkormányzat által lefoglalt iratok és szerződések nem tartalmazták F. László Pál és a polgármester feleségének közös cégének nevét, de az érintett vállalatok több megbízást kaptak az önkormányzattól. Az ügy különös aspektusa, hogy az önkormányzat kommunikációs munkatársa, aki egyben a DK egyik képviselőjelöltje is, korábban a fő gyanúsított munkatársa volt. A helyzet tovább bonyolódik, mivel az önkormányzati honlapon a kommunikációs munkatárs neve eltűnt a névsorból.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az óbudai korrupciós botrány fő gyanúsítottja Kiss László DK-s polgármester feleségének üzlettársa volt 2022-ig. Óbuda 1-es számú választókörzetének DK-s jelöltje az önkormányzati választáson a korábban ügyvédként tevékenykedő fővádlott munkatársa volt. A hölgy jelenleg az óbudai a polgármesteri hivatalban kommunikációs munkatársként talált menedéket. Nevét azonban „véletlenül lefelejtették” az önkormányzat honlapján közzétett listáról. Tanúként tudomásunk szerint a DK-s képviselőjelöltet is kihallgatták.

A DK-s vezetésű óbudai önkormányzatnál márciusban kirobbant korrupciós büntetőügyben újabb három hónappal, július 8-ig meghosszabbította a bíróság három gyanúsított letartóztatását, míg egy negyedik bűnügyi felügyeletét. Egy ötödik gyanúsított, akit minősített hivatali vesztegetés bűntettével gyanúsítanak, szabad lábon védekezik – tudtuk meg Kovács Katalintól, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) szóvivőjétől.

Más forrásból származó értesülésünk szerint szerdán a bűnügyi felügyelet alatt álló N. Márkot folytatólagosan ismét kihallgatták az ügyészségi nyomozók. A férfi az óbudai önkormányzattal korábban szerződésben álló Atlas Hill Kft. ügyvezetője és tulajdonosa volt. Főtevékenysége a cégjegyzés szerint a reklámszolgáltatás, ám a Kiss László DK-s polgármester által a botrány kirobbanása után nyilvánosságra hozott szerződések szerint a cég burgonyát osztott a lakosságnak, továbbá okosórák szállítására is leszerződött.

A vádhatóság korábbi közleménye szerint a gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként az önkormányzattól kapott pénzösszegeket készpénzben felvették, majd azokat korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt egyik cég pedig megszűnt, ám a gyanúsított a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott a cég könyvelési iratainak megőrzéséről. A szerdán kihallgatott N. Márk tulajdonában álló Atlas Hill Kft. pedig átalakulással Magyarországról el is tűnt, szlovák cégjelzéssel bukkantunk a nyomára.

Óbudai forrásokból arról is értesültünk, hogy a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt F. László Pál és társai ügyében elrendelt nyomozásban a főügyészség tanúként hallgatta meg Kiss László polgármester egyik bizalmi emberét, Sáfrán Henriett kommunikációs munkatársat, aki történetesen korábban a büntetőeljárás névadójának, F. László Pálnak munkatársa volt, aki pedig 2022 nyaráig üzlettársa volt a polgármester feleségének.

Ennek kapcsán levélben kerestük meg a DK-s polgármestert az alábbi kérdéseinkkel:

Az óbudai önkormányzatnál kirobbant korrupciós ügyben Ön úgy nyilatkozott, hogy önkormányzati dolgozó nem érintett. Ha így van, miért hallgatta ki tanúként a DK egyik képviselőjelöltjét, az önkormányzat kommunikációs munkatársát, a most júniusban éppen az Ön korábbi választási körzetében induló Sáfrán Henriettet tanúként a főügyészség?

A kommunikációs munkatárs neve miért nem szerepel az önkormányzat kommunikációs osztályának névsorában, miközben a polgármesteri hivatal valamennyi osztályának dolgozója fel van tüntetve?

A kommunikációs munkatárs korábban a büntetőeljárás első rendű gyanúsítottja, F. László Pál munkatársa volt, miközben F. László Pál az Ön feleségének is üzlettársa volt?

F. László Pál és a felesége közös cégének, a Sight Tech Hungary Kft.-nek és az RF Production Hungary Kft.-nek milyen szerződése volt az önkormányzattal, illetve bármelyik önkormányzati céggel?

Ha választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Bár a polgármester tájékoztatása szerint az ügyészség által lefoglalt iratok, szerződések között nem szerepelt az RF Production Hungary Kft., illetve a Sight Tech Hungary Kft. neve (ez volt F. László Pál és Kiss feleségének közös cége), az RF Production több megbízást is kapott a Kiss László-féle DK-s óbudai önkormányzattól. Rögtön a 2019-es önkormányzati választásokat követően említett társaság több mint tízmillió forint értékben szállított reklámanyagokat, jegyzetfüzeteket, szórólapokat az önkormányzatnak. A vállalkozás nettó árbevétele 2020-ban már 130 millió forinttal, míg 2022-ben 155 millió forinttal nőtt 2019-hez képest.

Hétfőn egyébként az óbudai Fidesz–KDNP-frakció már másodjára hívott össze rendkívüli testületi ülést az óbudai korrupciós ügy tisztázása érdekében, ám Kiss László polgármester és a baloldal városvezetés nem jelent meg – mondta portálunknak Puskás Péter, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. A kormánypártok már korábban azt is kérdezték Kiss Lászlótól, hogy az önkormányzati cégeknek volt-e szerződésük a bűncselekmény gyanújában érintett cégekkel is, vagy csupán az önkormányzat volt a szerződő fél? A kérdésekre Kiss László hetek óta nem ad választ.

Éveket is kaphatnak az óbudai korrupciós botrány gyanúsítottjai

(Magyar Hírlap kapcsán Szent Korona Rádió)