Éveket is kaphatnak az óbudai korrupciós botrány gyanúsítottjai

Az óbudai korrupciós botrányban négy személyt gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vesztegetés, befolyással üzérkedés és további bűncselekmények miatt, amelyek kapcsolódnak a baloldali politikához és az óbudai önkormányzat fiktív szerződéseinek ügyéhez. A helyi jobboldal rendkívüli ülésen szeretné vizsgálni az ügyet, és a DK-s polgármester tevékenységét, Kiss László esetleges érintettségét. Az érintettekre akár nyolc évig terjedő szabadságvesztés is várhat.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Súlyos, akár nyolcévi szabadságvesztésre is számíthatnak a III. kerületi csúszópénzes botrány elkövetői, ha a bíróság elítéli az érintetteket. Az ügyben egyelőre hivatalos személyt nem hallgattak ki gyanúsítottként, de a nyomozásban nyilvánvalóan azt is tisztázni fogják, hogy kapott-e bármelyik baloldali politikus a vesztegetési pénzekből.

Komoly büntetést kaphatnak az óbudai korrupciós bűnügy érintettjei, amennyiben beigazolódik a hatóság gyanúja. Emlékezetes, az ügyben nemrég négy személyt gyanúsított meg a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt eljárást indító Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

A gyanúsítások az óbudai önkormányzattal kötött fiktív szerződésekről és kenőpénzekről szólnak, a bűnügy szálai pedig a baloldal fontos háttéremberéhez, P. Gáborhoz és társaihoz vezetnek.
Vizsgálják, hogy kaptak-e kenőpénzt baloldali politikusok
A vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a terhelt úgy kért valakitől vagy valakiktől jogtalan előnyt (legtöbb esetben pénzt), hogy azt állította, ezért cserébe hivatalos személyt fog megvesztegetni.
A büntetés ebben az esetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Ha a cselekményt valaki üzletszerűen követi el, minősítő körülmény, amely évekkel növeli meg a büntetés mértékét.

Fontos ugyanakkor megjegyezni: az ilyen típusú ügyekben azt is mindig vizsgálják, hogy nem fizettek-e le mégis hivatalos személyeket. Ha az óbudai botrányban kiderül, hogy korrumpáltak baloldali politikusokat, az már utóbbiak esetében hivatali vesztegetés elfogadása lenne. A büntetési tétel pedig akár tíz év is lehet.

A DK-s polgármester szerepét is tisztáznák

Az ügy politikai szálait a helyi Fidesz is feltárná, éppen ezért március 21-én rendkívüli képviselő-testületi ülést tart az óbudai önkormányzat. Puskás Péter fideszes frakcióvezető szerint

„az ülésen tisztázni kell, hogy a letartóztatási hullámot előidéző fiktív szerződéseket az önkormányzat részéről ki kötötte, azokat a városvezetésből ki engedélyezte, ki írta alá a teljesítési igazolásokat, illetve hogy milyen módon szennyezték be a várost jelenleg irányító politikusok otthonunk, Óbuda jó hírét.”

A politikus hozzátette azt is: Kiss László DK-s polgármester a nyilvánosságra került korábbi információk szerint rokona révén érintett lehet a botrányban, ugyanis közeli hozzátartozójának és az ügy egyik szereplőjének közös cége lehetett a vizsgált időszakban.

Előzetesbe tették az óbudai korrupciós botrány 3 vádlottját

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)