A The North Face szerint, ha fehérként túrázol: rasszista vagy!

Képmutató, ellentmondásokra alapuló kampányt indított a The North Face amerikai sportruházati multi. Szerintük a fehér emberek megpróbálják kisajátítani a természetet, csak azért, mert az ő vásárlóközönségüket főleg az ilyen sportolók teszik ki. Nehezíti ennek változtatását, hogy a világ számos pontjára szállítják ki termékeiket ingyen, de Afrikába egyáltalán nem, aminek nyilván üzleti okai vannak, de a bangladesi nők, akik a cég ruháit varrják sem biztos, hogy “túrázgatnak”. Először talán a saját házuk táján kéne körül nézni, aztán a rasszizmus álságos kártyájával megpróbálni újabb vásárlókat keresni. Ha büszke vagy rá, hogy fehérként túrázni mersz, még akkor is ha a képmutató cég ezért rasszistának tart, teljesítsd a Hadak Útja túrasorozat túráit.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az egyik népszerű amerikai túraruházati márka Németországban egy sajátos kampánnyal állt elő, természetesen a kommentelés lehetőségét nem meghagyva, amelynek keretében a következő üzenettel fordult a nagyközönség felé:

„A túrázás a fehérek, a férfiak, a polgári réteg által uralt területnek tűnik, amely sokak számára se nem hozzáférhető, se nem csalogató. Ennek változnia kell, mert a természet senkinek nem a tulajdona”

– írta a vasárnap.hu.

Az a jó a különböző világmárkákban, hogy kifogyhatatlanok az ötletekben, amikor arról van szó, hogy újabb és újabb kérdésekben kell lelkiismeret-furdalást kelteni legkedvesebb fehér vásárlóikban. Röviden:

fehérként erdőben kirándulni, hegyet mászni kirekesztő, rasszista húzás.

A korábbi leckékben már megtanultuk: a klasszikus zene szintén a fehér felsőbbrendűség megnyilvánulása, a sakk dettó (mindig a fehér kezd!!), piknikezni se szabad, hisz a „-nik” szótag alliterál a „n*ger” szóval – tehát kezd eléggé leszűkülni a szalonképes szabadidős tevékenységek köre. Mégse lehet folyton csak a kanapén ülni és olvasni, mondjuk a Tíz kicsi – párdon, a “Mert többen nincsenek” című híres krimit – olvasható a vasárnapi.hu cikkében.

Mégis gyanús itt pár dolog. Ha ellátogatunk a The North Face webshopjába, és megpróbálunk kiválasztani egy afrikai országot, hogy oda szállíttassunk kis kezdőszettet, szomorúan kell megállapítanunk, hogy ez nem lehetséges. A cég mindenfelé postázza termékeit, ingyen: Németországba, Svédországba, Hollandiába, sőt Szingapúrba is (ahol a legszívósabbak akár a 163,63 méter magas Bukit Timah nevű dombot is meghódíthatják) – csak éppen Afrikába nem. Márpedig

ha szerintük csak a cég pólóiban és nadrágjaiban élmény csak igazán a természetjárás, akkor talán az afrikaiak számára is illene hozzáférhetővé tenni ezt az érzést.

Különösen, ha a vállalat tömegével szeretne megnyerni új, nem fehér vásárlókat.

Vagy csak az a baj, ha a Fekete-erdőben kevés az afroamerikai?

Az lehetséges, hogy a Matterhornnál, vagy az all inclusive nepáli kalandtúrákon alulreprezentált a nem fehér munkásréteg, de manapság már abban sem vagyunk biztosak, hogy nem látogatnak ilyen helyeket négerek is. Ugyanakkor itt megint félő, hogy a North Face akár 720–1000 eurós ruháit varró bangladesi és salvadori nők nem annyira azért maradnak távol az efféle mulatságoktól, mert bőrszínük miatt kinéznék őket a hüttéből, vagy az alaptáborból, hanem mert az értük oly nagyon aggódó és őket szabadidős hegymászásra buzdító North Face és a többi hasonló kizsákmányoló, képmutató multi az ő fizetésükön spórol.

2008-ban Salvadorban 94 centet kapott a dolgozó egy 165 dolláros North Face dzseki komplett megvarrásáért – akkoriban a legminimálisabb megélhetés másfél dolláros órabérnél kezdődött,

– csúcsidőszakokban pedig hetente akár plusz 47 órát is rá kellett húzni. Így azért nehezen futja andoki kiruccanásra.

Egy 2017-es jelentés szerint Bangladesben a North Face anyacégének dolgozó varrónők napi 5 túlórával rendszeresen 78 órás munkaheteket voltak kénytelenek teljesíteni – nem biztos, hogy ezek után az egyetlen szabadnapjukon hegymászásra vágynak a leginkább. Viszont így legalább az amerikai cégnek jut elég pénze arra, hogy jóemberkedő Instagram-kampánnyal nevelje az európai polgárt – zárta cikkét a vasárnap.hu

Hogy még az egyiptomiak is rasszisták legyenek…

Nem és rassz alapján osztják Amerikában az állásokat és a hiteleket, hogy elkerüljék a szexista és rasszista bélyegeket

(Hírado.hu – nyomán Szent Korona Rádió)