Lengyelország is foganatosíthatja a nyugati típusú LMBTQP gondolatrendőrséget?

A lengyel igazságügyi minisztérium módosítani szeretné a büntetőtörvénykönyvet, hogy szigorúbb büntetést lehessen kiszabni az úgynevezett gyűlöletcselekményekre – írja a Do Rzeczy.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A javaslat szerint kibővítenék a diszkrimináció fogalmát a fogyatékosság, az életkor, a nem, a szexuális irányultság és a nemi identitás kritériumával. „A javasolt megoldások bevezetése fokozott és teljes körű büntetőjogi védelmet biztosítana a sértett fél fogyatékossága, kora, neme, szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt elkövetett erőszak vagy jogellenes fenyegetés, gyűlöletre uszítás, sértegetés és a testi épség megsértése ellen” – olvasható a tervezetben.

Akár három év szabadságvesztéssel is büntethetők lennének az ilyen cselekmények.

A kormányváltás előtt Donald Tusk több ígéretet is tett az LMBTQP közösség felé, például a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetéséről. Az új miniszterelnököt ugyanakkor kritika is érte LMBTQP csoportok részéről, amiért beiktatási beszédében nem határolódott el a korábbi kormány politikájától. Most úgy tűnik, kormánya arra készül, hogy jelentősen szigorítsa a meglévő törvényeket.

A törvénytervezetet ugyanakkor bírálják is, mivel nem definiálja pontosan a gyűlöletbűncselekményeket, így a törvény szövegének értelmezése nem egyértelmű, ezzel pedig potenciálisan utat nyithat a jobboldaliak elleni boszorkányüldözéseknek is.

Az ellenzék szerint a törvénytervezet megnyirbálja a konzervatív, keresztény állampolgárok szólásszabadsághoz való jogát.

Megkapták a buzik a többletjogokat, ömlik a pénz Lengyelországba

(Humen nyomán Szent Korona Rádió)