Magyarsága miatt bántalmazták a kiskorú sportolót a románok

Nyomozást indított a rendőrség a lugosi kiskorú magyar tornász ellen elkövetett etnikai indítékú bántalmazás ügyében, hogy pontosan megállapítsa a cselekmények elkövetésének minden ténybeli és jogi körülményét, és megtegye a szükséges jogi lépéseket a felelősökkel szemben – jelentette be a Krassó-Szörény megyei rendőrség. A resicai edzőtáborban történt agressziót a Román Tornaszövetség megpróbálta a nyilvánosság kizárásával „kezelni”, azonban az esetet feltáró ProSport tudósítása nyomán nemcsak a nyilvánosság szerzett tudomást róla, hanem a jogvédő szervezetek is rámozdultak. A Transtelex megszólaltatta Asztalos Csabát, a diszkriminációellenes tanács elnökét, és összegeztük azokat a reakciókat is, amelyeket a bántalmazás kiváltott. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is nyilvánosan felszólította a román kormányt, hogy rendeljen el kivizsgálást, a Mikó Imre jogvédő szervezet is körlevélben hívta fel a figyelmet az etnikai indíttatású erőszakra.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Román Tornaszövetséget egy súlyos bántalmazási eset eltussolásával vádolja a ProSport portál, amely felfedte, hogy a férfi junior csapat resicai edzőtáborában embertelen megaláztatásoknak vetette alá a válogatott egyik tagját két kollégája. Mind az áldozat (15 éves), mind a támadók kiskorúak, ezért a lap nem fedi fel személyi adataikat. Etnikai vetülete is van a történetnek, ugyanis a bántalmazott magyar kiskorú ellen két román társa követett testi és verbális erőszakot.

Z.K. ellen két csapattársa abban a resicai sportkomplexumban követte el az agressziót, ahol a férfi tornaválogatott a közelgő Európa-bajnokságra készült fel. A nemzetközi verseny már a küszöbön áll, de a ProSportnak nyilatkozó források szerint egyik napon a fiatal sportolók kijátszva csapat koordinátorainak figyelmét, bulit szerveztek. A partin szeszes italokat is fogyasztottak, majd a tornászok közül ketten, F.B. és D.P.

a fűtőtesthez kötözték a magyar tornászfiút, kopaszra nyírták, meztelenre vetkőztették, alkoholt itattak vele, ráfeküdtek és szexuális kontaktust mímeltek vele.

Az úgynevezett szórakozást a csapat több tagja végignézte, és senki nem avatkozott közbe. Mindeközben azt kiabálták neki, hogy „ungure, ungure” – számoltak be a források a ProSportnak.

A megaláztatás után a sportoló másnap elhagyta az edzőtábort, hazament a Temes megyei Lugosra, és elmondta szüleinek, hogy milyen megaláztatásoknak volt kitéve.

A ProSport által megkérdezett büntetőjogi szakértők szerint az eset rendkívül súlyos bűncselekmény tényállás elemeit mutatja fel. Több ok miatt emelhetnek vádat ellenük:

  • jogellenes szabadságelvonás (az áldozat kezét megkötözték, és a beleegyezése nélkül tartották fogva egy szobában),
  • testi sértés,
  • szexuális perverzió,
  • kiskorúval szembeni rossz bánásmód
  • etnikai diszkrimináció, etnikai származás miatti rossz bánásmód

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a szövetség képviselői igyekeznek eltussolni az egész epizódot. A lap azt írja, felháborító, hogy egy ígéretes sportolót megkínoznak a válogatott táborában, etnikai alapon diszkriminálják, de a felelősök egyetlen gondja inkább az, hogy mindent szőnyeg alá söpörjenek.

A ProSport először Răzvan Șelariuval, a férfi válogatott koordinátorával vette fel a kapcsolatot, álláspontot kértek tőle. „Kérem, forduljanak a szövetséghez” – irányította át őket Șelariu.

Az újságírók szerint a Román Tornaszövetség tud az esetről, de egyelőre nem tettek lépéseket az ügyben, a témát a végrehajtó bizottság „egy későbbi ülésére” halasztotta, holott április 3-án volt megbeszélése a bizottságnak, ám a téma nem került napirendre!

„Biztosíthatom Önöket a teljes átláthatóságról a szövetség álláspontját illetően, amikor ez a téma napirenden lesz, közölni fogjuk a sajtóval az álláspontunkat. Most az Európa-bajnokságra készülünk” – mondta a ProSportnak a testület elnöke, Carmencita Constantin, aki megerősítette, hogy tisztában van a resicai edzőtáborban történtekkel.

A ProSport viszont megszólaltatta a tornász édesapját, aki kétértelmű válaszokat adott. Megerősítette a válogatott táborában történt incidenst, de csak annyit mondott, nem tett feljelentést a rendőrségen. „A tornaszövetséggel minden rendben van. Nem tudok beszélni a dolgokról. Elintéződik” – mondta az apa a Prosport újságíróinak.

A portál rámutat, hogy a tornász-áldozat többszörös országos bajnok. A 15 éves sportoló a CSS Lugoj klubnál van leigazolva, és a 2022-es országos bajnokságon talajtornában, 2023-ban pedig lólengésben szerzett bronzérmet. Tagja a junior válogatottnak, és benne volt az Európa-bajnokságra készülő keretben, de a legfrissebb információk szerint a Román Tornaszövetség végrehajtó bizottságának szerdai ülését követően kizárták az Európa-bajnokságra utazó keretből.

Ha más nem, a CNCD nagy eséllyel hivatalból eljárást indíthat

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke szerint a resicai edzőtáborban történtek esetén felmerül a büntetőjogi felelősségnek a kérdése, és legalább négy bűncselekményről is beszélhetünk.

A CNCD-n belül szerdán döntenek arról, hogy feljelentés hiányában hivatalból indítsanak-e el eljárást.

Ez szerinte azért válik kérdésessé, mert egyelőre nem úgy tűnik, hogy a szülő és a gyerek feljelentést szeretne tenni az ügyben.

„Úgy tűnik, hogy ezt az ügyet megpróbálják eltussolni. A sajtó beszélt a szülőkkel, és az édesapa mondta, hogy már történtek dolgok, a szövetség orvosolt pár dolgot. Nem olyan irányba terelték az ügyet, hogy feljelentést tegyen a szülő, ami megnehezíti a törvény alkalmazását” – jelentette ki Asztalos.

„Ebben az esetben is a legnagyobb gondunk az, hogy egy kiskorúról van szó, akinek van törvényes képviselője. Általános megkülönböztetéssel vagy gyűlöletbeszéddel szemben indítható hivatalból eljárás, de amikor egy személyről van szó, az ő nevében kérdéses, hogy indíthatok-e eljárást, amikor ő nem akarja” – részletezte az elnök.

Asztalos elmondása alapján az ügy feltárása szempontjából kedvezőbb lenne, ha a szülő és a gyermek tennének feljelentést, vagy a rendőrség, illetve az ügyészség hivatalból eljárást indítana, mert csak a rendőrség, az ügyészség tudja hivatalosan eldönteni, hogy büntetőjogi felelősségnek a kérdése felmerül-e. Ha ők is úgy vélik, akkor nem kérdés, hogy az ügy a tanácsra is tartozik.

Ugyanakkor Asztalos szerint a tornaszövetségnek kötelessége lett volna eljárást kezdeményezni, az etikai, fegyelmi bizottság ki kellett volna vizsgálja az ügyet, és alkalmaznia kellett volna a szövetség szabályzatát.

„A múltban indítottunk már hivatalból eljárást, figyelembe véve azt, hogy kiskorúról van szó, de minden esetben elvárja a jog, hogy jelentsék a sértettek ezeket az eseteket. Ha indítunk eljárást, vagy ha feljelentés érkezik, akkor a tornaszövetség felelőssége is felmerül, tehát ők is felelősségre vonhatóak, és meghallgatjuk a feleket, elkérjük a tornaszövetségtől az összes, náluk létező információt, anyagot, bizonyítékot erről az esetről, és döntünk. A múltban voltak sajnos a sportban ilyen esetek, a Román Jégkorong Szövetségnél például. Ebben elmarasztaltuk a szövetséget. Sajnálatos az, hogy ez sportban történik meg, főleg a tornában, ahol a fair play, az etikai szabályok nagyon jelen kellene legyenek. Kérdéses az, hogy hogyan nevelik ezeket a gyerekeket ezekben a sportokban, ha ilyen megtörténhet” – mondta Asztalos a Transtelexnek.

Asztalos Csaba szerint bár etnikai alapon történő konfliktusról is szó van, de ez nem általánosítható, egyedi esetről van szó. „Nem ez volt a jellemző, nem ilyen esetek voltak jellemzőek az elmúlt években” – tette hozzá.

Ez egy nagyon súlyos eset, mert sportról és kiskorúakról van szó. „Amikor a gyermekedet beíratod egy klubba, vagy egy szövetség szervez edzőtábort, akkor felel a gyermekért” – mutatott rá a diszkriminációellenes tanács elnöke.

Ugyanakkor Asztalos szerint fennáll a lehetősége, hogy diszkriminálták az áldozatot, amikor kitették a keretből.

„Ha bebizonyosodik, hogy az áldozatot etnikai hovatartozása miatt tették ki a keretből, vagy azért, mert volt ez az incidens, akkor az általános megkülönböztetésnek számít. Attól függ, hogy mi a besorolás, miért tették ki a keretből. Ezt a tornaszövetségnek kell tisztáznia, meg kell nevesítenie az okot, vagy az okokat, amiért a kiskorú már nincs benne a keretben” – jelentette ki a Transtelexnek az elnök.

Kelemen Hunor is reagált a történtekre

„Eddig és ne tovább! Egy 15 éves magyar lugosi srácot brutálisan bántalmaztak egy edzőtáborban csak azért, mert magyar. Ide vezet az AUR gyűlöletkeltése a magyarok ellen. A történteket a román állam vezetőinek, minden politikustársamnak el kell ítélnie, a felelősöket meg kell büntetni! Senki sem hallgathat!” – írta ki Facebook-oldalára az RMDSZ elnöke, és a posztolt videóban felszólította a román kormányt, hogy mihamarabb vizsgálják ki az esetet. Az RMDSZ elnök szerint az AUR gyűlöletkeltése vezetett ehhez a sajnálatos esethez.

Mikó Imre Jogszövetség: Felháborító, hogy egy ígéretes sportolót etnikai alapon diszkriminálnak

A jogszövetség hírlevelében, amelyben rendszeresen tudósít azokról az etnikai visszaélésekről és jogtiprásokról, melyeket az erdélyi magyarsággal szemben követnek el, részletesen ismertette az esetet, hozzátéve: ez az eset is rávilágít arra, hogy a sportvilágban teljes mértékben jelen van az erőszak, az etnikai diszkrimináció és a zaklatás különböző formái.

Vizsgálódik a rendőrség

Nyomozást indított a rendőrség a lugosi kiskorú magyar tornász ellen elkövetett etnikai indítékú bántalmazás ügyében, hogy pontosan megállapítsa a cselekmények elkövetésének minden ténybeli és jogi körülményét, és megtegye a szükséges jogi lépéseket a felelősökkel szemben – jelentette be a Krassó-Szörény megyei rendőrség.

Miután a rendőrség hivatalból eljárást indított, Asztalos úgy reagált, hogy a szövetség ellen már biztosan indít eljárást a CNCD.

A kissebségek tiszteljék a román nemzetet! – Soviniszta ünnepnapot vezetnének be a románok

(Transtelex nyomán Szent Korona Rádió)