Holokauszt és tömegközlekedés – Egy villamosvonal miatt fizet Amszterdam

Amszterdam önkormányzata 100 ezer eurót fizet kártérítésként annak okán, hogy a város a második világháború alatt a villamosjegyekből származó bevételből 48 ezer zsidó embert deportált. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az önkormányzat ezt Willy Lindwer Emmy-díjas holland filmrendező Elveszett város című filmjének bemutatását követően jelentette be – írta a DutchNews hírportál pénteken az MTI beszámolója szerint.

A film a városi villamosközlekedés szerepét vizsgálja a nácikkal való együttműködésben. Lindwer filmjében Guus Luijters íróval együtt a 8-as villamossal járta körbe az amszterdami holokauszt kulcsfontosságú helyszíneit, és túlélőkekkel készített interjúkat.

A 8-as villamos vonalát használták a zsidók szállítására, mivel az összekötötte a pályaudvart Amszterdam zsidók lakta területeivel. Az alkotás kiemeli az éjszakai villamosok szerepét 48 ezer amszterdami zsidó deportálásában.

Amszterdam önkormányzata ígéretet tett arra, hogy 100 ezer eurót fizet a Centraal Joods Overleg nevű zsidó szervezetnek. A felajánlott kártérítés megfelel annak az összegnek, amelyet a város a villamosjegyekért számított fel a deportálások során. További kártérítésre is sor kerülhet még, mivel a kutatók idén hivatalos tanulmányt készítenek Amszterdamnak a németekkel való együttműködésben játszott szerepéről.

Az önkormányzat sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy „a városi villamosvállalatnak történelmi és erkölcsi felelőssége elszámolni az amszterdami zsidók deportálásában való közreműködéséről”. A GVB „szívből jövő és őszinte sajnálatát” fejezte ki. A 8-as villamosvonal több megállóhelyén emléktáblákat állítanak fel. A GVB az utazási alkalmazásban is tájékoztatást fog adni arról, „milyen megdöbbentő események történtek ezeken a helyszíneken”.

Honvédelmi miniszter: az állam részese volt a holokausztnak, de ma új zsidó reneszánsz van, és mi büszkék vagyunk rá!

Holokauszt megemlékezés és zsidó temető takarítás – Így működik a cionista lobbi az általános iskolában

(Index nyomán Szent Korona Rádió)