Felállt az új ciszjordániai palesztin kormány – Tűzszünetet követelnek

Mohammad Musztafa palesztin miniszterelnök csütörtökön új kabinetet alakított, amelyben a külügyminiszteri tisztséget is betölti, legfontosabb prioritássá az azonnali tűzszünetet valamint az izraeli kivonulást a Gázai övezetből tette – jelentette a WAFA palesztin hírügynökség.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Musztafát, Mahmúd Abbász elnök szövetségesét és vezető üzletembert ebben a hónapban nevezték ki miniszterelnöknek azzal a megbízatással, hogy segítsen megreformálni a Palesztin Hatóságot, amely korlátozott önrendelkezést gyakorol az Izrael által megszállt Ciszjordániában – írja a Reuters.

Azzal is megbízták, hogy vezesse a több mint öt hónapja tartó háború sújtotta Gáza segélyezését és újjáépítését, miközben kettős feladatot lát el, mint külügyminiszter.

Abbász, aki elnökként továbbra is a Palesztin Hatóság messze legbefolyásosabb személyisége, kinevezte az új kormányt, ezzel is demonstrálva, hogy hajlandó eleget tenni a kormányzati változásokra irányuló nemzetközi követeléseknek.

Jóváhagyta Musztafa kabinetjét Omar Al-Bitar pénzügyi szakértővel, mint pénzügyminiszterrel és Muhamad Al Amourral, aki a Palesztin Üzletemberek Szövetségének elnökeként szolgált, mint gazdasági miniszterrel, de megtartotta Ziad Hab Al-Reeh-t, a Palesztin Hatóság Belső Hírszerző Ügynökségének korábbi vezetőjét belügyminiszternek – közölte a WAFA.

Az új kabinetnek lesz egy “segélyezési ügyekért” felelős államtitkára is.

Musztafa az Abbásznak címzett nyilatkozatában azt mondta, hogy az első számú nemzeti prioritás az azonnali tűzszünet Gázában és a teljes izraeli kivonulás az enklávéból, emellett a humanitárius segélyek nagy mennyiségben történő bejutásának engedélyezése és minden területre való eljutása – jelentette a WAFA.

“Annak érdekében, hogy lehetővé váljon a helyreállítási folyamat elindítása és az újjáépítés előkészítése, az agresszió és a telepes tevékenység leállítása, valamint a telepesek terrorizmusának megfékezése Ciszjordániában” – tette hozzá Mustafa.

Az érkező 23 miniszter közül legalább öten Gázából származnak, de nem derült ki, hogy továbbra is az ostromlott területen tartózkodnak-e.

Az Abbász Fatah politikai frakciója által irányított Palesztin Hatóságnak régóta feszült a viszonya a Hamásszal, a Gázai övezetet irányító mozgalommal, és a két frakció rövid háborút vívott egymással, mielőtt a Fatahot 2007-ben kiűzték a területről.

Economist: Izrael 75 éves fennállásának legrosszabb pályájára kerülhet, amely végtelen megszállással jár

Az amerikai külügyminiszter szerint is Gáza teljes lakosságát élelmiszerhiány fenyegeti

(Middle East Monitor nyomán Szent Korona Rádió)