Elfogták a középiskoláknak lefejezős videót küldő migránst

A kép illusztráció

Előállítottak azt a 17 éves bevándorlót csütörtökön, aki a gyanú szerint merényletfenyegetéseket küldött a franciaországi középiskoláknak. Az ország belügyminisztere különleges készültséget rendelt el húsvét idejére minden keresztény létesítmény környékén.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Franciaországban már korábban is a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, és ez továbbra is érvényben van. Gérald Darmanin francia belügyminiszter csütörtökön arra kérte a tisztviselőket, hogy minden katolikus és protestáns templom elé vezényeljenek biztonsági erőket a húsvéti ünnepekre.

A kiskorú bevándorlót a kiberbűnözés elleni hivatal nyomozói vették őrizetbe a Párizs melletti Malakoffban – adta hírül az MTI a párizsi ügyészség közleménye alapján.

 Az oktatási minisztérium csütörtöki összesítése szerint

Franciaország-szerte 324 középiskolát fenyegettek meg merénylettel a múlt hét óta a meghekkelt digitális felületeiken keresztül.

Az elkövető vagy elkövetők feltörték egy diák e-mail-fiókját, hogy az üzenetet és egy lefejezős videót az intézmény összes postafiókjába elküldjék, így tanárok, szülők és gyerekek is megkaphatták. A tárca pszichológiai segítséget ajánlott fel azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik esetleg látták ezeket a sokkoló képeket.

A francia nemzetgyűlésben szerdán tartott meghallgatáson Nicole Belloubet oktatásügyi miniszter elmondta:

„Egyelőre nem történt tömeges adatszivárgás vagy teljes körű támadás az információs rendszereink ellen.”

Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított eljárást, a terrorelhárítási ügyészség egyelőre nem foglalkozik a kibertámadással.

Rendőri erőket vezényelnek a templomokhoz húsvétra

Gérald Darmanin francia belügyminiszter arra kérte csütörtökön az illetékes tisztviselőket, hogy vezényeljenek biztonsági erőket minden katolikus és protestáns templom elé a hétvégi húsvéti ünnepek idejére. A tárcavezető szerint a terrorfenyegetettség nagyon magas szintje és a nemzetközi feszültségek – a gázai háború és a moszkvai merénylet – megkövetelik a rendkívüli óvatosság fenntartását a húsvéti ünnepek idején – idézte az MTI az AFP francia hírügynökséget.

A miniszter arra kérte a közigazgatási vezetőket, hogy „mozgósítsák a rendfenntartó erőket”, és lássák el „biztonsági tanácsokkal” a helyi vallási hatóságokat.

Gérald Darmanin szerint a gyanús személyekre és a vallási helyek közelében parkoló járművekre is külön figyelmet kell fordítani. A miniszter egy kézzel írott feljegyzésben kiegészítette az utasítást azzal, hogy szervezzék meg a rendfenntartó erők „fizikai jelenlétét” minden templom előtt, különösen a pénteki és a hétvégi misék és istentiszteletek idején. A miniszter ezt az utasítást a prefektusoknak személyesen elküldött SMS-üzenetben is megerősítette.

Továbbra is a legmagasabb szinten van a terrorkészültség

Idén már két merénylettervet hiúsítottak meg Franciaországban. Az egyik egy katolikus vallási épület elleni „erőszakos akció” terve volt „egyértelműen dzsihadista ideológiával” – közölte a nemzeti terrorizmusellenes ügyészség, ami a valóságban azt jelenti, hogy egy magát muszlimnak nevező, a valódi iszlámmal semmilyen viszonyban nem álló terrorista lett volna az elkövető. Az ügy gyanúsítottja, egy 62 éves férfi ellen március 8-án vádat emeltek és előzetes letartóztatásba helyezték.

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy „a legmagasabb szintre emeli” Franciaországban a biztonsági készültséget.

A döntéshez hozzátartozik, hogy az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet az Iszlám Állam terrorista szervezet vállalta magára. A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás. A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb rendezvények fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását foglalja magában.

Embercsempészt, és magukat szírnek valló migránsokat fogtak el az M1-esen

Maximális terrorkészültséget rendeltek el Franciaországban a péntek esti merénylet miatt

(Index nyomán Szent Korona Rádió)