Szia uram, elhagyott poggyász érdekel?

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nevében hamis Facebook-oldal bukkant fel, amely “akciós” poggyászeladással csábítja a gyanútlan felhasználókat. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat figyelmeztet: ezek a hirdetések teljes mértékben átverések, aki befizet a “gazdátlan” bőröndökre, az ráfizet.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez bejelentés érkezett egy hamis Facebook-oldal kapcsán, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Budapest Airport – BUD) nevével visszaélve csaló posztokat és hirdetéseket jelenít meg – adta hírül az MTI Országos Sajtószolgálata a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat közleményét.

A hamis oldalon lévő posztok és hirdetések egy adathalász oldalra vezetik át a gyanútlan áldozatot. Ezek a weboldalak eredetileg banki adatok lopására készültek, arculatilag megtévesztésig hasonlítanak a reptér valódi oldalához, amely a https://www.bud.hu címen érhető el.

A csaló oldalak elszaporodására már a Budapest Airport is felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy a repülőtér soha, egyetlen nyereményjáték vagy promóció keretében sem kéri a felhasználó bankkártyaadatait, jelszavát vagy más szenzitív adatát.

A CSALÁS LÉNYEGE, HOGY A REPÜLŐTÉR „AKCIÓS ÁRON” ELÁRVEREZI A GAZDÁTLANUL HAGYOTT POGGYÁSZOKAT, AMINEK TERMÉSZETESEN EGYÁLTALÁN NINCS VALÓSÁGALAPJA.

A csalók azt írták, hogy a Budapest Airport raktárai megteltek az utasok által repülőtéren hagyott és nem keresett csomagjaival, ezért a társaság ezeket kiárusítja tartalmukkal együtt. Két euró megfizetése ellenében most bárki hozzájuthat mások személyes értékeihez, és elviheti a bőröndöket – ez volt olvasható egy, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég arculati elemeit tükröző közösségi oldalon, amely nyitott bőröndökkel és bennük lévő, megszerezhető laptopokkal, fényképezőgépekkel és egyéb értékekkel illusztrálja a lehetőséget.

Ez a csalási módszer egyáltalán nem újdonság, tavaly is több ilyen témájú adathalász és hamis Facebook-oldal bukott le. Ezek az oldalak igyekeznek valós platformok látszatát kelteni, a csalók bejegyzéseket posztolnak, hamis profilokkal kommenteltek, reagálnak.

Ez esetben a csalók valószínűsíthetően egy korábban feltört oldalt használtak fel céljaik eléréséhez. Jelzésértékű, hogy a névjegyadatoknál nem magyar, hanem egy brazil (+55-ös nemzetközi előhívószámú) telefonszám szerepel – áll a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat közleményében.

Babaholmi és cigi – ez az igazi üzlet!

(Index nyomán Szent Korona Rádió)