Annyi gyerek maradt árván Ukrajnában, hogy egyszerűsíteni kell az örökbefogadást

A Miniszteri Kabinet jóváhagyta azon jogszabályok módosítását, amelyek egyszerűsítik az árvák és a szülői gondozástól megfosztott gyermekek új családokba kerülésének feltételeit, számol be róla a szociálpolitikai minisztérium sajtószolgálata.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

ÍGY A GYERMEKET ÉPPEN ÖRÖKBEFOGADÓ CSALÁD ELVIHETI A GYERMEKET, MÉG MIELŐTT A BÍRÓSÁG MEGHOZZA AZ ERRE VONATKOZÓ DÖNTÉST.

A gyermek átmeneti elhelyezése potenciális örökbefogadók családjában akkor lehetséges, ha a járási államigazgatási szerv vagy a helyi végrehajtó szerv pozitívan bírálja el az örökbefogadást és úgy véli, az megfelel a gyermek érdekeinek.

24 hónapra meghosszabbították az árvák és a szülői gondozástól megfosztott gyermekek nevelését célzó képzés elvégzését igazoló bizonyítvány érvényességi idejét.

Ezenkívül egyszerűsítették a gyámság/gondnokság bejegyzésének feltételeit azon családok esetében, amelyekben az egyik házastárs katonai szolgálatot teljesít. Az ilyen családok számára engedélyezték, hogy a hazatérő katona a hazatéréstől számított 15 naptári napon belül nyújthasson be igazolást az egészségi állapotáról.

Emellett a kormány kibővítette azoknak a családoknak a listáját, amelyeknél átmenetileg elhelyezhető egy gyermek. Az eddigi rokonok családjai, ismerősök mellett ezentúl a nevelőcsaládokat és a családi típusú gyermekotthonokat is megilleti ez a jog.

Csak pénteken több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából

(Kárpáthír nyomán Szent Korona Rádió)