Újabb taggal bővülhet az EU

Örményország bejelentette, hogy csatlakozna az EU-hoz, Moldovában népszavazást írnak ki a lehetőségről, Ukrajna csatlakozása pedig folyamatosan napirenden van. Most azonban egy újabb ország jelentkezett be.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az EU-csúcs előtt több tagállam ellenezte, de végül egyezségre jutottak, hogy megkezdjék az uniós csatlakozási tárgyalást Bosznia-Hercegovinával. Több ország az egyezséget Ukrajnához és Moldovához kötötte.

„Az Európai Tanács nemrég döntött a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Bosznia-Hercegovinával. Gratulálunk!”

– így kezdte Charles Michel, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke a bejegyzését, amelyben bejelentette, hogy a 27 uniós tagállam megegyezett Bosznia-Hercegovina csatlakozásáról. Mint fogalmazott, „Bosznia-Hercegovina a mi európai családunkban van”. Ehhez hozzátette, az EU és Szarajevó kemény munkának néz elébe, hogy az ország teljes jogú tagállam legyen, de az emberek ezt szeretnék.

Bosznia-Hercegovina kérdése az egyik legmegosztóbb volt az EU-ban, mivel több tagállam is úgy gondolta, hogy Szarajevó még nem áll készen a tárgyalásokra. Ugyanakkor több állam – Magyarország mellett például Németország – régóta érvelt a nyugat-balkáni ország felvétele mellett.

Az ukrajnai konfliktus miatt húzódnak az aknamentesítési munkálatok Bosznia-Hercegovinában

Az oktatás minden szférájából kitiltják az LMBTQP-lobbit Boszniában

(Index nyomán Szent Korona Rádió)