Újabb háborúközeli helyzetben lévő ország csatlakozna az EU-hoz

Ararat Mirzoyan külügyminiszter bejelentette, hogy Örményország megfontolja az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetőségét, miközben újra és újra fennáll egy újabb háború esélye Azerbajdzsánnal. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ararat Mirzoyan, Örményország külügyminisztere, bejelentette, hogy országa megfontolja az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetőségét. Ezt a lépést az Oroszországgal való feszültségek hátterében kívánják megtenni, céljuk a Nyugati országokkal való kapcsolatok erősítése. Mirzoyan ezt egy interjúban osztotta meg a TRT World török televíziós csatornával, amelyet Antalya városában adott egy diplomáciai esemény keretében.

Az örmény kormány, melyet Nikol Pashinyan vezet 2018 óta, egy forradalom nyomán került hatalomra. Azóta Pashinyan miniszterelnök törekedett az Európával és az Amerikai Egyesült Államokkal való kapcsolatok szorosabbra fűzésére. Ez időnként konfliktusokhoz vezetett Oroszországgal, amely hagyományosan Örményország szövetségese.

A jereváni vezetés hangsúlyozza, hogy bár szövetségben állnak Moszkvával, ez nem terjed ki az ukrajnai zajló háborúra. Továbbá Pashinyan vádolta Oroszországot azzal is, hogy próbálja aláásni örmény kormányát. Emellett Örményország azt is felrója Oroszországnak, hogy nem nyújt védelmet Azerbajdzsán ellen, amely az utóbbi időben közeledett Moszkvához.

A döntés azért is kérdéses, mert, amint látszik Örményországot több száz kilométer választja el az EU határaitól, valamint Ázsiában található, nem Európában.

Újabb külpolitikai csavar: azerbajdzsáni elköteleződés mellett az örményekkel is barátkozunk

Washington új színes forradalmakat készít elő

(Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)