Az oktatás minden szférájából kitiltják az LMBTQP-lobbit Boszniában

Milorad Dodik, a boszniai szerb miniszterelnök bejelentette, hogy pár hónapon belül életbe lép egy törvény, ami kitiltja az LMBTQP propagandát az iskolából, a felsőoktatást is beleértve. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A törvény “megtiltja majd az LMBTQP szervezeteknek, hogy oktatási intézményeket keressenek fel”, mondta a miniszterelnök, “tehát óvodákat, iskolákat, egyetemeket. Vagyis nem dolgozhatnak velük, kerülhetnek a közelükbe vagy terjeszthetnek propagandát”.

Alig néhány napja tiltott be a helyi rendőrség Banja Lukában (a de facto fővárosban) egy LMBTQP filmvetítést és kerekasztal-beszélgetést, amit követően ismeretlen tettesek LMBTQP aktivistákat bántalmaztak. Az aktivisták szerint a rendőrök egyszerűen hagyták, hogy a hazafiak betörjenek az épületbe és megtámadják őket. A miniszterelnök a tervezett esemény előtt kijelentette, hogy nemcsak a közterületen, de a zárt térben tartott események is sokakat zavarnak, és ő különben is ellenzi az ilyesmit.

Rajta kívül több jobboldali szervezet is követelte az esemény betiltását, majd a város főterén a rendezvény elleni hatalmas molinók jelentek meg.

Szarajevóban 2019-ben tartották az első pride felvonulást. Dodik kormánya most egyébként a brit és az amerikai nagykövetséggel is megszakította a diplomáciai kapcsolatokat, azzal az indokkal, hogy azok beleszóltak az ország belügyeibe.

A boszniai szerbek bekeményítenek az LMBTQP-lobbival szemben?

Vallást gyaláz Varsóban az LMBTQP-lobbi

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)