Vitézy Dávid indul a főpolgármester-választáson

Vitézy Dávid bejelentette, indul a budapesti főpolgármesteri tisztségért az önkormányzati választáson. A politikus körül rengeteg kérdőjel van. A baloldali média a fidesz titkos jelöltjének tartja, van aki viszont független jelöltnek. A fideszes propagandagépezet szerint az LMP embere, szerintük a kampánya mögött is ez a párt áll. Egy biztos. Ő karácsony legpotensebb kihívója, hiszen a fővárosban jelentős a kormánypárt elutasítottsága. Ha a kampány hajrájában Szentkirályi Alexandra visszalépne, vagy valami súlyos baklövést csinálna egyértelművé válna a helyzet, addig csak találgathatunk.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Kedd óta hivatalos, hogy Vitézy Dávid részt vesz a budapesti főpolgármester-választáson, mint Karácsony Gergely és a Fidesz–KDNP által támogatott Szentkirályi Alexandra kihívója. A választási színtér így rendkívül izgalmas fordulatot vett.

Vitézy, aki korábban Karácsony Gergely felkérésére is válaszolt már, most egy éles politikai fordulatot vett, elutasítva a Fidesz jelöltségét.

“Nem tudnám képviselni azt a Budapest-politikát, amit Lázár János megtestesített”

– nyilatkozta a Telexnek. Stratégiája a pártpolitikusok kiszorítása a városi cégek irányításából, és a nem Fidesz- és nem Gyurcsány-közeli szavazók megnyerése.

Karácsony Gergely, a jelenlegi főpolgármester, gyorsan reagált a bejelentésre, hangsúlyozva a korábbi együttműködési kísérleteket és a Fidesz politikai befolyását Vitézy döntéseiben. Vitézy viszont Karácsony 135 ígéretének be nem tartására hívja fel a figyelmet, ígérve, hogy ő ezeket megvalósítja.

Elemzők szerint a 2024-es önkormányzati választásokon eddig példátlanul három erős jelölt áll szemben egymással. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója szerint Vitézy a szavazók mindkét nagy táborából elvihet szavazatokat, de Karácsony számára lehet ez a legkellemetlenebb. Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint pedig a Fidesz kettős jelöltállítása (Szentkirályi és Vitézy) jelzi a párt nehézségeit a megfelelő jelölt megtalálásában.

A választási helyzet különösen bonyolulttá vált a Fidesz belső stratégiájának és Szentkirályi alacsony népszerűségének fényében. Szakértők szerint a Fidesz lehet, hogy informális együttműködést tart fenn Vitézyvel, annak érdekében, hogy megerősítse pozícióit a budapesti szavazók körében.

A politikai színtér így egy kiszámíthatatlan, de minden bizonnyal izgalmas választási küzdelem elé néz, ahol minden jelöltnek komoly esélyei vannak a győzelemre.

 

Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

(Index nyomán Szent Korona Rádió)