Brutális veszteségekről számoltak be az ukránok – a kapott harckocsik fele oda

A brit The Sun számolt be arról, hogy a tavaly Ukrajnának átadott 14 darab Challenger harckocsi mintegy fele van már csak harcképes állapotban. A Leopardok sorsáról korábban itt írtunk.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Tavaly az egyik legnagyobb szenzációt az jelentette Kijevben, hogy sikerült elérni az Egyesült Királyságnál, hogy adjon át néhány darabot a világ egyik legjobb harckocsijának tartott Challenger 2-es típusból. A közel 64 tonnás járműről szinte csak jókat mondtak, méltatták azt, hogy akár 4,5 kilométeres távolságból is képes eltalálni a célpontot, vagy a páncélzatát dicsérték. Emellett a tornyot, a kényelmet és a tágasságát is pozitívan értékelték, viszont a súlyát hátránynak írták le. Ezt bizony láthattuk is, mikor egy sajtóbemutató közben nyelt el a sár egy ilyen harckocsit.

A járművek tavaly nyáron érkeztek meg a kelet-európai országba, de sokáig nem lehetett látni őket bevetés közben. Szeptember elején viszont az oroszok bizonyítottan kilőttek egyet Robotine térségében, majd ezt követően újra eltűntek a frontvonalakról a harckocsik. Az okokról a mostani beszámoló ad képet, amely szerint elég komoly veszteségek érték az ukránokat:

  • Az egyik Challenger elvesztése ismert, az teljesen megsemmisült.
  • Kettő járművet szintén a tavaly nyári ukrán offenzíva idején sérült meg súlyosan. Azóta ezeket már megjavították, az egyiknek a csövét is kicserélték.
  • Súlyos megbízhatósági problémák vannak a brit páncélosokkal, mivel öt jármű is meghibásodott. A javítási munkálatok pedig hosszú időbe telnek, mivel csak nagyon lassan érkeznek meg a szükséges pótalkatrészek a britektől.

A beszámoló szerint a kiképzett legénység a frontvonalon maradt, de teljesen új szerepkörben: a védelmi állások kiépítésében segédkeznek a krónikus emberhiány miatt.A harctéri tapasztalatok miatt az ukránok elkezdték a híres-hírhedt „tyúkketrecekkel” felszerelni a Challengereket, hogy ezzel is jobban védjék őket a dróntámadásoktól.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Hogyan semmisülnek meg a Leopárdok Ukrajnában?

Sajtóbemutatón vált tengeralattjáróvá a raszputyicában a Challenger 2 Ukrajnában

Urántartalmú lőszert küld a Nyugat Ukrajnának

(Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)