Nagy Britannia példáját követi Wales is, igazi tősgyökeres walesi lett az új miniszterelnök

Mark Drakeford volt walesi miniszterelnök váratlan lemondása után mostanra lett meg az utódja, aki zambiai származásával olyan mint akit most húztak elő egy netflix sorozat stáblistájából.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel i

Drakeford utódját Vaughan Gethinget a munkáspárt bejegyzett és szavazásra jogosult walesi tagjai, illetve a Labour politikai szövetségesének számító helyi szakszervezetek választották meg.

Gething a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt walesi tagozatának vezetőjeként áll a jövő héten a walesi kormány élére, miután III. Károly király formálisan jóváhagyja kinevezését.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által idézett – egyelőre nem hivatalos – adatok szerint a versengés igen szoros eredményt hozott: Gething a szavazatok 51,7 százalékát szerezte meg, vetélytársa, Jeremy Miles 48,3 százalékot kapott.

Gething a walesi kormány egészségügyi minisztere volt a koronavírus-járvány elhatalmasodása idején, 2021 óta a gazdasági minisztérium élén áll.

Az új walesi miniszterelnök Zambiában született, és éppen megválasztásának bejelentése előtt egy nappal, pénteken ünnepelte 50. születésnapját. Édesapja walesi, édesanyja zambiai illetőségű, a család 1977-ben költözött Walesbe.

Vaughan Gething a walesi főváros, Cardiff egyetemén szerzett jogi diplomát.

Mark Drakeford decemberben azzal indokolta lemondását, hogy amikor 2018-ban indult a walesi Munkáspárt vezetői posztjáért, ezt azzal a szándékkal tette, hogy öt évig kíván tisztségében maradni.

Drakeford kormányfői munkáját az utóbbi időszakban számos bírálat érte. A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov felmérése szerint a walesi választók mindössze 11 százaléka volt elégedett az eddigi miniszterelnök tevékenységével.

A Munkáspárt vezette akkori brit kormány csaknem három évtizeddel ezelőtt meghirdetett decentralizációs programja alapján, 1997 szeptemberében Wales lakossága népszavazással döntött a törvényhozó és végrehajtó hatáskörű helyi önkormányzatiság megteremtéséről. Ennek létrejötte azonban kis híján meghiúsult: az éppen 50 százalékos részvétellel megtartott walesi referendumon a több mint 1,1 millió szavazatból mindössze 6721 billentette a mérleget a helyi népképviselet létrehozása felé. (MTI)

Modern abszurd: az “n” betűs szó, amit nem ejthetsz ki…

Utolsó szög az Egyesült Királyság koporsójában – Vilmos herceg teljesen szembefordulna a hagyományokkal

(Szent Korona Rádió)