Sírok lehugyozása, Molotov-koktél, robbanószerkezet – Így szavaznak a “demokráciáért harcoló” oroszok

Március 15-én kezdődött meg a háromnapos elnökválasztás Oroszországban. Már a szavazás első napján számos helyen megzavarták a voksolást.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Oroszországban több mint 94 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg, ahol helyi idő szerint reggel nyolctól este nyolcig lehetett szavazni. A külföldi helyszíneket nem számítva a választások Oroszországban vasárnap este, moszkvai idő szerint 21 órakor érnek véget a Kalinyingrádi régióban lévő szavazóhelyiségek bezárásával.

BBC szerint rögtön az első napon sok helyen történt rendbontás.

NÉHÁNY SZAVAZÓURNÁBA FESTÉKET ÖNTÖTTEK, DE ARRA IS VOLT PÉLDA, HOGY MEGPRÓBÁLTÁK FELGYÚJTANI, FELROBBANTANI EZEKET.

A legtöbb incidenst Moszkvából, a dél-oroszországi Voronyezsből, valamint a kaukázusi orosz tagköztársaságból, Karacsáj- és Cserkeszföldről jelentették. Néhány akcióról már a közösségi médiában is megjelentek videók:

Orosz tisztviselők szerint a festékes leöntésre (amely alább is látható) legalább öt helyen volt példa.

Szentpéterváron pedig egy nő Molotov-koktélt dobott el egy szavazóhely közelében, de a tüzet ott rövid idő alatt el tudták oltani. A Molotov-koktél előkerült Szibériában is, ott egy nő az egyik szavazóhely közepén vetette be a fegyvert, de a helyi hatóságok szerint nem okozott jelentősebb károkat:

Ehhez nagyon gyökérnek kell lenni: lehugyozták Vlagyimir Putyin szüleinek sírját

Mindeközben egy olyan videó is megjelent péntek délután az orosz közösségi médiában, a Telegramon, amelyen valaki levizeli Vlagyimir Putyin szüleinek a sírját, amely egy szentpétervári  temetőben található. Azt nem tudni biztosan, hogy a felvétel valóban most készült-e.

Vlagyimir Putyin pénteken egy videókonferenciát tartott az Orosz Biztonsági Tanáccsal, ahol – a Reuters szerint – jól láthatóan dühös volt, és arról beszélt, hogy bosszút állnak Ukrajnán azért, mert megzavarták az elnökválasztást. Az elnök ezzel részben az Ukrajna által támogatott orosz légiósok támadásaira utalt, részben pedig arra, hogy napok óta tüzérségi támadások érik a határ menti orosz településeket, többek közt Belgorodot is.

„A választási folyamat megzavarása és az emberek megfélemlítése érdekében, legalábbis a határ menti területeken, a kijevi rezsim […] számos bűncselekményt próbál végrehajtani, lecsapva az oroszországi civil településekre. Ezek az ellenséges csapások nem maradhatnak büntetlenül” – mondta Putyin.

Hozzátette, a tüzérségi lövedékek, rakéták 95 százalékát még a becsapódás előtt eltalálta az orosz légvédelem, de néhányat nem tudtak megsemmisíteni, ezek orosz civileket is megöltek. Beszélt arról is, hogy az orosz önkéntesek legalább 2500 fővel indítottak támadást, és állítása szerint mintegy 60 százalékukat megölték.

Biztos vagyok benne, hogy a mi népünk, Oroszország népe még nagyobb szolidaritással reagál erre. Kiket akartak megfélemlíteni? Az orosz népet?

– üzente Putyin.

Ilyen még soha nem történt az eddigi választásokon

A szavazást megtartják az Oroszország által elfoglalt ukrajnai területeken is, ahol szintén volt legalább egy ilyen eset: egy kisvárosban, Szkadovszkban a szavazóhely előtti kukában robbant fel egy improvizált robbanószerkezet, de nem okozott sérülést.

A VANDALIZMUSNAK MINŐSÍTETT ESETEK MIATT LEGALÁBB NYOLC EMBERT ŐRIZETBE VETTEK AZ OROSZ HATÓSÁGOK.

Sztanyiszlav Andrevcsuk, a Golosz szavazójogi mozgalom tagja azt mondta, hogy az efféle szélsőséges reakciókra – mint például a Molotov-koktélok bevetése és a szavazóurnák leöntése – eddig nem volt példa a voksolásokon.

Ilyen még soha nem történt, és ez valószínűleg annak a hatalmas feszültségnek és agressziónak a következménye, amelyet a társadalomban kiváltott, és amelyért az orosz hatóságokat közvetlen felelősség terheli

– mondta Andrevcsuk a Sky News szerint. 

Mindeközben az orosz állami hírügynökségek azt közölték, hogy pénteken késő délután már 23 százalékos volt a szavazói részvétel Moszkvában. A választás egyértelmű esélyese Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin szerint az USA beavatkozása elhozhatja az atomháborút

(Index nyomán Szent Korona Rádió)