Szabó Ervin egy marxista kommunista felforgató volt, de maradhat a neve

Időről időre fölmerül a kérdés, és mindig felkavarja az állóvizet, hogy vajon szükséges-e megváltoztatni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevét. A Fővárosi Önkormányzat most – legalábbis egy időre – pontot tett az ügy végére. Az Index megkeresésére azt írták, hogy „a névváltoztatás korábban sem volt és most sincs napirenden”.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az elmúlt években többször is nagy port kavart a magyar kulturális közéletben, hogy új nevet kapjon-e a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A vita tárgyát Szabó Ervin (1877–1918) személye okozza, aki anarchoszindikalista társadalomtudós volt, illetve könyvtárosként és könyvtárigazgatóként is dolgozott. A budapesti könyvtárat 1946-ban nevezték el róla.

A névváltoztatásról nemrégiben Kovácsné Koreny Ágnessel, az intézmény új főigazgatójával készült nagyinterjúban is beszéltünk. Ő azt mondta, hogy ez nem a főigazgató döntése. „Bár a téma évről évre fölmerül, azt a fenntartó Fővárosi Önkormányzat dönti el, hogy szeretné-e megváltoztatni a könyvtár nevét, vagy pedig így hagyja. Úgy tudom, jelenleg nincs napirenden a kérdés.”

Az ügyben ezért tájékoztatást kértünk a Fővárosi Önkormányzattól, hogy tervezi-e, hogy megváltoztatja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevét. A Sajtókapcsolati Csoport válaszlevelében ezt írta:

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár névváltoztatása korábban sem volt és most sincs napirenden

– írták.

Vitának indult, országos ügy lett

A leghangosabb vitából 2010-ben országos ügy lett, amikor a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány a könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezte a választások után megalakuló Fővárosi Közgyűlésnél. A szervezet főigazgatója, Szakács Árpád akkor azt mondta: méltatlannak tartják, hogy „egy szélsőbalos kommunista ideológus” nevét viselje az egyik legfontosabb nemzeti intézmény.

Akkor Szőcs Géza, az Orbán-kormány kulturális államtitkára is megszólalt a kérdésben. A Kossuth-díjas költő – aki 2020-ban halt meg – úgy vélekedett, hogy a fővárosi könyvtárnak nem kellene Szabó Ervin nevét viselnie. Megfogalmazása szerint elég lenne, ha az intézmény az eredeti Fővárosi Könyvtár elnevezést  használná, vagy ha mégis nevet kellene adni, akkor ő Hamvas Béla írót javasolná.

Évekkel később, pontosabban 2019-ben a Mi Hazánk Mozgalom aláírásgyűjtésbe kezdett Budapesten, hogy Szabó Ervin helyett Fővárosi Tisza István Könyvtárrá nevezzék át az intézményt.

A névváltoztatás azóta sem valósult meg, és most sincs napirenden, ettől függetlenül eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi lehetne a könyvtár neve.

Ki volt Szabó Ervin?

1902-től az ország szélsőséges hangnemű publicistája volt, Marx és Engels munkái rajta keresztül jutottak el a közvéleményhez. Nevéhez fűződik a Kommunista kiáltvány hazai terjesztése is, amelyhez ő írta az előszót. Tény az is, hogy terrorakciót tervezett Tisza István miniszterelnök ellen. Mégis ő maradhatott a “könyvtáros”.

Indexes szavazás

Az eredeti Index-cikkben szavazásra bocsátották a kérdést, hogy kinek a nevét viselje a könyvtár. Meglepetésre Hamvas Béla vezet.

A kommunistáknak szabad: törvénytelen megemlékezés készül ismét Budapesten

Még mindig van Kun Béla és Lenin utca Magyarországon

Tiltott önkényuralmi jelképek, a terror éltetése és a kommunizmus romantizálása – Erről szólnak a Munkásőr Emléktársaság rendezvényei