Még mindig van Kun Béla és Lenin utca Magyarországon

Ugyan már rég nincs kommunizmus Magyarországon, sok utca mégis még a rendszer diktátorainak nevét viseli. Van például olyan település, ahol idén áprilisban döntöttek csak az újranevezésről.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Tíz éve lépett életbe az a törvény, amelynek értelmében közterületek, közintézmények nem viselhetik olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vett részt, illetve olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely ilyen rendszerre közvetlenül utal.

Ennek ellenére, bár fokozatosan fogytak az elsősorban a kommunista rezsimből ránk maradt utca- és térnevek,

a mai napig találni még ilyeneket az országban.

A Magyar Patrióták Közössége által korábban készített összesítés szerint 2019-ben a listázott önkényuralmi közterületnevek száma még 698 volt, ami a törvényi tiltást figyelembe véve igen magas szám. Ekkor még Budapesten is 35 ilyen közterületet találtak, közöttük Frankel Leó és Lukács György utcát vagy éppen Úttörők útját.

A szervezet ezekkel kapcsolatban közérdekű bejelentéseket tett a területileg illetékes kormányhivataloknál, ahogy legutóbb egyébként a tervezett Horn Gyula sétány ellen is tiltakozott.

Bár azóta nem lelhető fel olyan összesítés, amely a jelenlegi adatokat tartalmazza, a különböző térképalkalmazások és utcanévkeresők alapján a mai napig találni a diktatúrához köthető köztérelnevezéseket, bár több helyen már megvalósultak az átnevezések.

De például a Pest vármegyei Kartalon találtunk Kun Béla utcát, ahogy a Nógrád vármegyei Vanyarcon is. A Komárom-Esztergom vármegyei

Környén egymás mellett volt a Kun Béla és a Ságvári Endre utca, de találni ott Bajcsy-Zsilinszky utcát is.

Előző kettő egyes térképeken már más utcanévvel szerepel, utóbbi azonban nem.

A nógrádi Kisbágyon van még Lenin utca, amit az is alátámaszt, hogy az egyik friss településrendezési tervben is szerepel.

Az ebben a vármegyében lévő Bujákon Felszabadulás utat találtunk, ahol a posta is működik. A Komárom-Esztergom vármegyei Tarjánon pedig Ságvári Endre utcába botlottunk.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei

Fegyverneken Marx és Engels nevét is viselte egy-egy utca,

a település egyik képviselője 2017-ben ezt azzal indokolta, hogy felesleges ügyintézési terhet raknának a változtatással az idős lakosokra. Így maradtak a nevek, amelyek állítólag nem zavarnak senkit.

A Bács-Kiskun vármegyei Nagybaracskán is volt eddig Kun Béla, Szamuely és Ságvári utca, de a helyi képviselő-testület épp áprilisban döntött arról, hogy májustól ezek az utcák már más neveket viselnek.

Éledező neokommunizmus: vörös csillagos hagyományőrzőktől a külföldről ideteleportált viperás antifákig

Kiment a kommunizmusért harcolni Ukrajnába a magyar férfi, de csalódott és feladta inkább magát

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)