Újabb balos mítosz dőlt meg: nem jó ötlet a drogliberalizáció

Az Oregon újra kriminalizálja a kemény drogok birtoklását a dekriminalizálás katasztrofális hatása után. Az állam dekriminalizálási erőfeszítései súlyos szabadtéri kábítószer-fogyasztáshoz és a túladagolásos halálesetek számának jelentős növekedéséhez vezettek.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az oregoni törvényhozók pénteken megszavazták, hogy az állam katasztrofális dekriminalizálási kísérleteit követően bűncselekménynek minősítsék a csekély mértékű kábítószer-birtoklást is.

2020 novemberében az oregoniak megszavazták a 110-es szavazást , amely dekriminalizálta a kábítószerek, például a heroin, a kokain, a metamfetamin és az LSD személyes birtoklását.

Oregon lett az  első olyan állam az unióban  , amely jóváhagyott egy ilyen intézkedést, és a kemény drogok birtoklását büntetőjogi vétségből E osztályú vétséggé változtatta, ami büntetőjogi büntetés helyett 100 dollárig terjedő bírságot jelentett.

Az állam dekriminalizálási erőfeszítései súlyos szabadtéri kábítószer-fogyasztáshoz és a túladagolásos halálesetek számának jelentős növekedéséhez vezettek.

Az oregoni szenátus 21-8 arányban megszavazta pénteken a kemény drogok újbóli kriminalizálását vétségbűncselekményként. Az oregoni képviselőház csütörtökön 51-7 arányban megszavazta a dekriminalizálás visszaállítását is. A törvényjavaslat most Tina Kotek demokrata kormányzó asztalához kerül, hogy aláírják a törvényt.

A túladagolásos halálesetek számának legnagyobb növekedését az opioidok és a fentanillal kevert metamfetamin okozta, amelyek az Egyesült Államok demokrata vezetésű városaiban terjedtek el.

Brandon del Pozo, a Brown Egyetem drogpolitikai kutatója és volt rendőrtiszt a Washington Postnak elmondta, hogy Oregon dekriminalizációs törekvése teljes kudarcot vallott.

“Sajnos a drogpolitika történetében az oregoni 110-es intézkedés a tanulságok – és nem a tartós újítások – kategóriájába fog bekerülni” – mondta.

A törvényjavaslat 58 százalékos támogatottsággal ment át, miután támogatói kijelentették, hogy a kábítószer birtoklása és használata egészségügyi és nem büntetőjogi kérdés.

A törvény 2021 februárjában lépett hatályba, és az első évben 700 százalékkal nőtt a túladagolások száma és 120 százalékkal a túladagolás okozta halálesetek száma.

Keith Humphreys, az Associated Press függőségi kutatója elmondta: “Az oregoni választási kezdeményezést úgy mutatták be a nyilvánosságnak, mint ami a kezelést támogatja, de ebben a tekintetben teljes kudarcot vallott.”

A szövetségi adatok szerint Oregonban 1387 kábítószer-túladagolásos halálesetet regisztráltak 2022-ben, ami közel 160 százalékos növekedést jelent az előző öt évhez képest – írja a Washington Post.

Egy amerikai állam így kísérleti nyúlként bemutatta, hogy a balosok által hangoztatott utópiák valójában disztópikus tragédiákhoz vezetnek.

Feladta magát a droggyár egyik gyanúsítottja

Jelentősen megnőhet hazánkban is a drogok mennyisége a német drogliberalizáció miatt

(The Post Millennial nyomán Szent Korona Rádió)