Jelentősen megnőhet hazánkban is a drogok mennyisége a német drogliberalizáció miatt

Súlyosan nőhet a hazánkba áramló kábítószerek mennyisége a drogkutató intézet szakértője szerint. A napokban bevezetett német törvény miatt – ami engedélyezte a marihuána ,,orvosi” használatát – a Németország utcáin megjelenő drogok az unión belül könnyen továbbmozoghatnak.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Komoly negatív hatással jár hazánkra a német drogliberalizáció Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója szerint. Németországban legalizálják a marihuánafogyasztást, illetve a marihuánát, így könnyen megtörténhet, hogy egy német állampolgár egyszerre huszonöt gramm marihuánával a csomagjában, ami a szakértő szerint nagy mennyiségnek számít, egyszerűen a schengeni határon keresztül belép Magyarország területére.

Könnyebben bejut a drog hazánkba

Magyarországon ugyan illegális a marihuána tartása és felhasználása, ugyanakkor senki sem fogja tudni ellenőrizni, hogy az a nagyjából félmillió német turista mit hoz be az országba. A szerek pedig akarva-akaratlanul is egyik percről a másikba bekerülnek a magyar körfogásba

– jelentette ki a szakértő, majd hozzátette, így a német legalizáció hazánk számára azt jelenti: ellenőrizhetetlen mértékű kábítószer-beáramlás indul meg az országba.

Veszélyes a német döntés az unió többi országára is

Téglásy emellett egy másik kockázatra is felhívta a figyelmet, amely Németország nyomásgyakorló képességére vonatkozik az Európai Unióban. Arra, hogy

a legnagyobb gazdasággal rendelkező tagállam idővel nyomást gyakorolhat a brüsszeli hatóságokra, hogy uniós szinten is vezessék be, illetve vegyék át a marihuána legalizációjának stratégiáját.

Bővülő feketepiac

A legalizációval kapcsolatban az egyik legnagyobb érve a német egészségügyi miniszternek az volt, hogy ezzel az intézkedéssel képesek lesznek visszaszorítani a feketepiacot. Ezt azonban nem érhetik el, ugyanis a Németországban engedélyezett legális szernek maximum tizenöt százalékos tiszta THC-tartalma lehet, míg az utcán kapható szereknek nagyjából huszonöt százalék a tiszta THC-tartalma.

– emelte ki a szakértő, majd hozzátette, hogy a feketepiac további nagy előnye a legális hálózatokkal szemben, hogy az itt kapható szerek mentesülnek az összes adó és járulék alól, így pedig jóval olcsóbbnak számítanak. Ez pedig azt eredményezi, hogy a szerhasználók olcsóbb és erősebb marihuánához tudnak jutni a feketepiacon keresztül, mintha a boltban vásárolnák meg azt.

Ellenőrizetlen szerek

Szintén a feketepiac felszámolását gátolja, hogy a legalizációt követően megugrik a kereslet a marihuána iránt, azonban ezeket a hatalmas igényeket a legális előállítók nem tudják kezelni. Itt pedig ismét színre lépnek az illegális beszállítók, akik a kapacitásaikkal ki tudják elégíteni a keresletet, ugyanakkor ellenőrizetlen minőségű és mennyiségű kábítószert pumpálnak ezzel a rendszerbe.

Magyar álláspont

A kábítószerek legalizációjával vagy a használatuk szabályozásával kapcsolatban Téglásy Kristóf elmondta, a Drogkutató Intézet osztja a magyar kormány álláspontját, amely szerint a magyar drogstratégia három pilléren nyugszik, ezek a prevenció, a teljes felépülést közeppontba helyező kezelés és a terjesztőkkel, kereskedőkkel szembeni zéró tolerancia.

Hogyha ezt a három pillért alapul vesszük és keményen képviseljük, akkor valamilyen szinten van esélyünk arra, hogy megállítsuk még a Magyarországon kívülről érkező anyagok terjedését is, hiszen a prevencióval tudjuk megelőzni azt, hogy a magyar fiatal a német barátjától ne fogadja el a kábítószert, a terjesztés és a termelés zéró toleranciájával azt, hogy ne áramoljanak be az országba ezek a szerek, és aki meg mégis függővé vált, annak az esetében csak a teljesfelépülés-központú kezelés, vagyis a harmadik pillér lehet a mérvadó

– emelte ki a szakértő.

Drograzziát tartott a rendőrség

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)