Így változik a fővárosi tömegközlekedés

Hónapokig tartott a bírkózás Karácsonyék és a kormány között a tömegközlekedés kapcsán, hogy hogy legyen a MÁV-HÉV és a BKK közötti megállapodás. A Karácsony és a kormányzat verekedéséből végül a fővárosiak jöttek ki jól, a főpolgármester csak úgy tudta megtartani a ,,zöld” brendjét, hogy aláígért az ország és vármegyebérleteknek.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával az LMBTQP-lobbi ellen küzdő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Új időszámítás kezdődik a közösségi közlekedésben: alacsonyabb árak és megváltozott kedvezmények

2024. március 1-jétől jelentős változások lépnek életbe a közösségi közlekedésben, köszönhetően a főváros és az állam közötti megállapodásnak. Ez a megállapodás új lehetőségeket és kedvezményeket nyit meg az utasok számára.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain a Budapest-bérlet mellett mostantól elfogadják az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is. Ez a változás a BKK, a GYSEV, a MÁV-HÉV, a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ közötti hétoldalú megállapodás eredménye.

Az új szabályok szerint a Budapest-bérlet változatlanul érvényes lesz a BKK járatain, a Volánbusz környéki és regionális autóbuszain, a MÁV-HÉV járatain, valamint a MÁV-START vasútjáratokon Budapesten belül. Ezen felül, a BKK-járatokon elfogadásra kerül a Pest vármegyére váltott havi vármegyebérlet és a havi országbérlet is.

Nem csak a bérletelfogadásban, hanem az árazásban is változások történnek. A Budapest bérlet ára március 1-től 9 500 forintról 8 950 forintra csökken, érintve a félhavi, negyedéves és éves bérletek árait is. A BKK időarányos kompenzációt nyújt azoknak, akik már megvásárolták az éves, szemeszter- vagy negyedéves bérletüket.

Az új tarifarendszer a MÁV-Volán-csoportnál is változást hoz. Március 1-től csupán két bérlettípus marad: a vármegye- és az országbérlet. A kilométer alapú bérletek megszűnnek, azonban a viszonylati menetjegyek és okosjegyek továbbra is megmaradnak.

Kedvezmények terén is változások lesznek. A menetjegyeknél a korábbi kedvezménykulcsok helyett kizárólag az 50 százalékos kedvezmény marad meg, míg az ország- és vármegyebérletek esetében csak teljes árú és 90 százalékos kedvezményt adó változatok lesznek elérhetők.

Az új rendszer kiterjed a 14 év alatti gyermekekre, a fogyatékkal élőkre, nyugdíjasokra és a nagycsaládosokra is, akik ingyenesen vehetik igénybe a helyközi szolgáltatást. A 14 és 25 év közötti fiatalok, valamint bizonyos közalkalmazottak továbbra is jogosultak 50 százalékos kedvezményre.

A változások részleteiről a BKK honlapján található kalkulátor segítségével tájékozódhatnak az érintett utasok. Az új napijegyek és kedvezményes díjtermékek a MÁV appon keresztül érhetőek el.

A digitális diktatúra hívői örülhetnek: további 30 BKK automata tiltja le a készpénzes fizetést

(index nyomán Szent Korona Rádió)