Horvátországban 3 hónapos sorkatonaságot vezettek be, Szerbiában megfontolják a 4 hónapot

A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.

Támogasd adód 1%-ával egy büszke Magyarországért küzdő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Négy kiképzőközpontot és laktanyát jelöltek ki a horvát sorkatonák felkészítésére Pozsegában, Sinjben, Pulában és Bjelovárban, ahol 650 oktató képezi ki a hadköteleseket – írta a Jutarnji list a sokatmondó, A döntés megszületett című cikkében.

Két hete még csak a tervek között szerepelt a sorkatonai szolgálat bevezetése. Három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a védelmi tárca, amit az államfőnek és a miniszterelnöknek terjesztettek be véleményezésre.

A jelek szerint a tervet – három hónapos kötelező katonai alapképzés formájában – gyorsan véglegesítették annak ellenére, hogy Andrej Plenkovics kormányfő a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésével kapcsolatos kérdésre kategorikusan kijelentette: szóba sem jöhet. Igaz, nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a vezérkar javaslatára „valamilyen tanfolyamot” indítanak – emlékeztetett a horvát Index.

A KÖZNYELVBEN MINDENKI KÖTELEZŐ KATONAI SZOLGÁLATNAK HÍVJA A KÉPZÉST, AMELY VALAMENNYI, A 18. ÉLETÉVÉT BETÖLTÖTT FIATALEMBER SZÁMÁRA ELŐÍRT, A NŐK PEDIG ÖNKÉNTESEN VEHETNEK BENNE RÉSZT.

A védelmi minisztérium és a vezérkar szerint a három hónap bőven elég a képzésre, amely során a fiatal katonák erőnléti felkészítése mellett az elemi hadászati ismeretek elsajátításán lenne a hangsúly. Ebbe beletartozik a gyalogsági kézifegyverek használata.

Az elképzelést még el kell fogadnia a kormánynak, majd a törvényhozásnak is.

A becslések szerint az évi tizenhétezer fiatal közül tizenötezer végezné el a katonai alapképzést, míg a többiek egészségi okokból mentesülnének, lelkiismereti okokból pedig megtagadhatnák a szolgálatot. Ez utóbbi esetben kötelező polgári katonai szolgálatba sorolnák át őket.

Lapértesülések szerint a három hónapos katonai képzés nem befolyásolja a főiskolai oktatást, amelynek órái rendszeresen látogathatók.

Horvátországban 2008-ban szűnt meg a sorkötelezettség, amit módosított formában jövőre állítanak vissza.

Szerbiában négy hónapot mérlegelnek

A vezérkar és a védelmi miniszter meggyőző érvei szerint vissza kell állítani a kötelező katonai szolgálatot Szerbiában, ehhez azonban pénzügyi, logisztikai és egyéb feltételeknek is teljesülnie kell – jelentette ki nemrég a szerb államfő. A javaslatot májusban mérlegeli a katonai vezetéssel, és ha támogató döntés születik, beterjesztik a törvényhozásnak – mondta Aleksandar Vucsics.

Azt megelőzően a védelmi minisztérium már viszonylag részletesen összefoglalta elképzelését.

A SORKATONAI KÉPZÉS NÉGY HÓNAPIG TARTANA, ÉS MINDEN, A NAGYKORÚSÁGÁT ELÉRŐ FIATALEMBER SZÁMÁRA KÖTELEZŐ LENNE.

Aki nem hajlandó fegyverforgatásra, annak alkotmányos joga a civil szolgálat – közölte a védelmi miniszter. Milos Vucsevics, akit egyébként a miniszterelnöki tisztségre is esélyesnek tartanak, Koszovó „felfegyverkezésével” indokolta a sorkötelezettség visszaállítását.

A sorkatonaság Magyarországon

A sorkatonaság bevezetését egyelőre nem tervezi a kormány – ez volt a lényege a magyar védelmi miniszter novemberi értékelésének.

A harcászati kiképzésen továbbra is csak a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tartalékos állományának tagjai vehetnek részt. A Magyar Honvédséghez való csatlakozás önkéntes

– jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A legtöbb európai NATO-tag – hat ország kivételével – megszüntette a sorkötelezettséget, majd az ukrajnai háború kitörése után néhol felmerült a visszaállítás ötlete. Ez azonban politikai vitákat gerjesztett.

OLAF SCHOLZ NÉMET KANCELLÁR KEREKEN ELUTASÍTOTTA VÉDELMI MINISZTERÉNEK A KÖTELEZŐ KATONAI SZOLGÁLAT ISMÉTELT BEVEZETÉSÉRE IRÁNYULÓ JAVASLATÁT.

Franciaországban mérlegelik, hogy kötelezővé teszik a jelenlegi „könnyített katonai szolgálatot”, amelynek során a fiatalok a haza érdekében egy hónapig „önkénteskedhetnek”. Ha elfogadják a javaslatot, a harminc napot katonai létesítményekben kellene leszolgálniuk.

Hollandiában és Romániában fontolóra vették, Litvániában és Svédországban pedig visszaállították a sorkötelezettséget.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Tényleg a magyar lesz a térség meghatározó hadereje?! Hát nagyon nem…