Mindent megtesznek a Kékes Észak Erdőrezervátum védelméért

A legrégebbi és legkevésbé bolygatott erdőrészünket a Mátra őrzi. A Kékestől északra eső erdőrezervátumon eddig turistaút haladt át, amit most megszüntetnek, ezzel is védve a természetet az idegen beavatkozásoktól.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Megszűnik a sárga + jelzés egy szakasza, ami a Kékes Erdőrezervátumon keresztül vezetett eddig, tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Az ok: a turistaút karbantartása miatt folyamatosan hozzá kellene nyúlni a természethez, ami egy erdőrezervátumban pont nem cél.

A Nemzeti Park szerint az erdőrezervátumok ugyanis a természetes vagy természetközeli állapotú erdei életközösségek megóvását, a természetes folyamatok szabad érvényesülését, továbbá kutatási célt szolgálnak. A természetes folyamatok következtében (széldöntések, kidőlt száraz fák) a túraútvonal fenntartása folyamatos karbantartást igényelne (útvonalra dőlt fák kivágása, az útvonal folyamatos járhatósága és biztonságossá tétele).

Ezek azonban az erdőrezervátumok létrehozásakor kitűzött célokkal ellentétesek, azokkal nem összeegyeztethetők. Ezért szűnik meg a a Mátrafüredet Mátraházán át Parádóhutával összekötő sárga + jelzésű turistaút két kilométer hosszú, a Kékes csúcsától északra eső szakasza. Innentől kezdve, mivel a fokozottan védett területre nem vezet jelölt turistaút, nem lehet belépni az érintett területre.

A Turista Magazin szerint Magyarországon a Kékes Észak Erdőrezervátum az egyetlen valódi őserdőmaradvány. A Kékes északi oldalát borító erdő szerencsés helyzetét többek között annak köszönheti, hogy az 1870-es évektől egészen 1945-ig a Károlyi család vadaskertje volt, majd az 1976-ban megkezdődött védetté nyilvánítástól kezdve semmiféle erdészeti tevékenység nem folyt a területén. Ennek köszönhetően a mára mintegy 63 hektárosra zsugorodott erdőben akár 300 éves bükkösök is dacolnak az idő múlásával. Az erdőt 2000-ben nyilvánították erdőrezervátummá.

Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Mátrai és Tarna-Lázbérci Tájegységvezetője a lapnak elmondta, hogy mivel egy ideje a természet kezdi visszahódítani magának a területet, egyre több a kidőlt fa, így jelentős beavatkozás kellene ahhoz, hogy a jelzett út folyamatosan járható legyen. Felidézte, hogy az erdészet legutóbb 2005 táján tisztította meg ezt az útszakaszt a kidőlt fáktól, aminek az lett az eredménye, hogy krosszmotorosok jelentek meg az erdőben.

„Amióta nem takarítják a turistautat, ez a jelenség szerencsére megszűnt, de még mostanában is előfordult, hogy valakik jogtalanul kettéfűrészeltek kidőlt fákat”

– tette hozzá Magos Gábor.

Dudás György, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese közölte, hogy csak olyan helyeken kezdeményezik az erdőrezervátumok magterületén átvezető turistautak felszámolását, ahol a túrázóknak van más választása a közelben.

A megszűnő szakasszal párhuzamosan halad délen a sárga sáv, északon a piros + útvonal, így az ezekkel az utakkal jól kiváltható, viszont mostantól nem érhető el majd három szép kilátópont (amiből az egyik egyben siklóernyős startpontként is működött).

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Beleénekelt a vadkamerába a szerelmes börzsönyi vadmacska

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)