Beleénekelt a vadkamerába a szerelmes börzsönyi vadmacska

A Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINPI) rendszeresen posztol a börzsönyi elkerített projektterületen élő, fokozottan védett vadmacskákról, mióta 2022. szeptember 26-án megjelentek a vadkameráik előtt.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A területen rendszeresen jelen van legalább két kifejlett egyed, akiknek 2023 nyarán két kölykük is született. Legutóbb novemberben írtunk róluk, amikor az egyikük egyenesen belenézett a vadkamerába, miközben némi gondolkodás után elegánsan végigsétált egy holtfán.

Nemrég a hímnek újabb fellépése volt, most egy kissé rekedtes szerelmes éneket adott elő a kidőlt holtfán, amivel a pacsmagolási (párzási) időszakban a nőstény figyelmét szeretné felhívni:

Mint a DINPI a Facebook-oldalán írja, a pacsmagolási időszak március végéig tart, ha összejön a nász, a nőstény 63-66 napos vemhességi idő után 3-4 kölyköt hozhat a világra.

A vadmacskák Magyarországon fokozottan védett állatnak számítanak, természetvédelmi értékük példányonként 250 ezer forint. A Wikipedia szócikke szerint Magyarországon vadmacska-populációk élnek az Északi- és Dunántúli-középhegységben (Zemplén, Gömör–Tornai-karszt, Bükk-vidék, Mátra, Cserhát, Börzsöny, Gerecse, Vértes, Bakony), a Gödöllői-dombságban, síkvidékeinken pedig a Duna alsó szakaszán, a Drávát, a Tiszát és a Körösöket kísérő nagyobb kiterjedésű ártéri erdőkben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)

Kiderült, mennyi medve él a Bükkben

Elképesztő utat tett meg egy szürke farkas