Hazarepültek a sérült ukrán HIMARS-ok

Haza repítették az USA-ba a sérült HIMARS-okat. Miért nem Lengyelországban javítják ki őket? Hogyan sikerült az oroszoknak eltalálniuk ezeket a szinte kilőhetetlennek tartott harci járműveket? 

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Az alábbi képeken az ukrán hadseregnek korábban átadott HIMARS-ok láthatók, amelyek a ráfestett fehér kereszt alapján egyértelműen azonosíthatók. Eddig az ukránoknak 39 HIMARS-rendszert adtak át, amely közül a képen látható 2 példány sérülése bizonyított nyílt források alapján.

Az ukránok sikeresen alkalmaztak a harcok során csali célpontokat, eddig nem nyert bizonyítást nyílt források alapján egyetlen egy HIMARS rakétaindító megsemmisítése sem.

A rendszer mobilitása és rakéták hatótávolsága lehetővé teszi a mélységből indított rakéta csapásokat, amely megnehezíti az indítók felderítését, indítást követően pedig azonnal képes elhagyni az indítás helyét, ezzel elkerülve a válaszcsapást.

A HIMARS rendszer volt az egyetlen olyan nyugati „csodafegyver”, amely hadászati befolyást tudott gyakorolni a frontra, amely következményeként az oroszok kénytelenek voltak feladni a Dnyeper bal partját, köztük Herszon városát. Idővel, megfelelő légvédelmi kapacitással és elektronikai hadviselés (EW) segítségével tudták korlátozni a HIMARS-ok hatékonyságát. Az értékesebb célpontokat, mint a vezetési pontokat, vagy a lőszer/logisztikai raktárakat széttelepítették vagy a rakéták hatótávolságán kívülre helyezték.

Az egyik példányon látható, hogy komolyabb sérülést szenvedett el, valószínűleg egy kerék alatt felrobbant aknától, amely miatt a jobb oldali felfüggesztés egy részét elvesztette, így mozgásképtelenné tette a járművet. A páncélozott fülke padlója a robbanástól behorpadt. Érdemes megemlíteni, hogy a páncélozott fülkére felfestették az ukrán ellenállás ikonikus vezetőjének Sztepan Banderának (1909-1959) az arcképét.

Míg a másik példány valószínűleg tüzérségi repesz sérülést szenvedett el, aminek a következményeként az elülső szélvédők berepedeztek, illetve a jármű számos pontján látható repesz ütötte nyom. A sérülés mértéke nem jelentős, könnyen javítható (némi festékkel).

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a képen látható sérülések mértéke nem jelentős, amely nem ad okot arra, hogy hazaszállítsák az Egyesült Államokba az indítókat, egy lengyel javító bázison könnyen megoldhatták volna a javításukat.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Oroszország új hiperszonikus rakétát vetett be?

Svéd zsarolás, visszatartott Gripen-fejlesztés állhat a NATO-csatlakozás vétója mögött?

(The War Zone nyomán Flippy – Szent Korona Rádió)