Ez történt a Fidesz frakcióülésén: bejelentették Sulyok Tamást köztársasági elnöknek

A Fidesz-KDNP képviselőinek kétnapos frakcióülése szerdán kezdődött. A találkozó helyszíne Balatonalmádi volt. Bejelentették a köztársasági elnökjelöltet is.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

A frakció tagjai kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy ki lesz a Fidesz következő államfőjelöltje. Ez a téma kiemelten fontos, tekintettel arra, hogy a három “fideszes” köztársasági elnök közül kettő – Schmitt Pál és Novák Katalin – lemondásra kényszerült. Az új jelöltnek így kifogástalan hírnevűnek és megközelíthetetlennek kell lennie – közölték, majd be is jelentették, hogy Sulyok Tamást jelölik.

Amennyiben a parlament kétharmados többséggel támogatja a kormánypárt jelöltjét, úgy a jelenleg az Alkotmánybíróság elnöki posztját ellátó jogász költözhet a Sándor-palotába. És mivel a Fidesz-KDNP kétharmados többséggel kormányoz, így biztosra vehető az új államfő személye.

A kormányülés témái

A miniszterelnök szerda este beszédet tartott, amelyben kifejtette, hogy a kormányzat fő prioritásai jelenleg az EU soros elnöksége, a helyhatósági és európai parlamenti választások, valamint a hadiipari fejlesztések. Orbán Viktor elutasította a közvélemény-kutatások és tanácsadói jelentések alapján történő jelöltválasztást, hangsúlyozva, hogy inkább a saját megérzéseire támaszkodik.

A miniszterelnök elmondása szerint nem tervezi Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, valamint Szalay-Bobrovinczky Kristóf honvédelmi miniszter jelölését az államfői posztra. Ez ellentmond a korábbi híreszteléseknek, amelyek szerint ezek a nevek előkelő helyen szerepeltek a lehetséges jelöltek között.

A képviselők várták, hogy Orbán Viktor kihirdesse Novák Katalin leköszönő államfő utódját vagy legalábbis néhány lehetséges jelölt nevét említse, de ez nem történt meg. A miniszterelnök csupán annyit közölt, hogy még nincs jelölt.

A parlament tavaszi ülésszaka hétfőn kezdődik. Ezen az ülésszakon várhatóan szavaznak Novák Katalin lemondásáról és Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról. Ezek a döntések jelentős hatással lesznek a magyar politikai életre.

Jelöltek

Sulyok Tamás 1980-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán szerzett jogi diplomát. A Csongrád Megyei Bíróságon bírósági fogalmazóként kezdte pályafutását, jogi szakvizsgájának abszolválása után 1991-ig jogtanácsosként dolgozott, alkotmánybírónak választásáig ügyvédként tevékenykedett.

2000-től 2014-ig osztrák tiszteletbeli konzulként dolgozott, 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, 2015 áprilisától a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.

A Fidesz arról is döntést hozott, hogy Varga Judit helyett Deutsch Tamás lesz a párt EP listavezetője.

A DK és a Momentum nem állított jelöltet és nem is tervezik, hogy részt vennének a folyamatban. Az LMP Hack Péter jogtudóst, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanárát ajánlja államfőnek. Ungár Péter indoklása szerint Hack Péter közös jelölésével a nemzet egységét megtestesítő, a jogállamot és az alkotmányos rendet őrző köztársasági elnöke lehetne Magyarországnak. Hack Péter szavai szerint az ideális köztársasági elnök olyan, mint a fociban a játékvezető.

Korábban az is kiderült, hogy a Mi Hazánk Dr. Csath Magdolna professzort, közgazdászt, egyetemi tanárt jelöli új köztársasági elnöknek. Csath Magdolna személyével egy pártok felett álló, életpályájával már bizonyított köztársasági elnöke lenne Magyarországnak, ezért bízunk abban, hogy professzor asszony jelölését más pártok is támogatni fogják – írták.

Orbán Viktor évértékelő: új gyermekvédelmi törvénycsomagot jelentett be

(Szent Korona Rádió)