Iskolák után a magyar várak dőlnek össze “Romániában”

Románok elbitorolták csodás hazánk jelentős területét, azt azonban 100 év elteltével sem képesek megbecsülni, uralmuk alatt pusztulnak a magyar emlékek.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Leomlott a solymosvári várrom egyik megmaradt fala a partiumi Arad megyében. A helyi és megyei hatóságok egymást okolják a műemlék épület elhanyagolt állapotáért. A közigazgatásilag Lippa városához tartozó Solymosvár váránál bekövetkezett falomlásról Ionel Bulbuc, az Arad megyei önkormányzat alelnöke számolt be Facebook-oldalán.

A SOLYMOS VÁRAKÉNT ISMERT MŰEMLÉK ÉPÜLET A TÉRSÉG LEGJELENTŐSEBB KÖZÉPKORI ERŐDÍTMÉNYE.

Megy az egymásra mutogatás

A kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa bejegyzésében Lippa önkormányzatának Szociáldemokrata Párti (PSD) vezetését okolta a műemlék épület elhanyagolt állapotáért, és kampánytémává tette annak sorsát. Mint írta, az erődítmény jelenlegi tulajdonosa, a PSD-s vezetésű városi önkormányzat

JOBBAN TETTE VOLNA, HA A MEGYEI KÖZGYŰLÉSRE HAGYJA A VÁR MARADVÁNYAIT.

Florin Pera, Lippa polgármestere az Agerpres román hírügynökségnek nyilatkozva emlékeztetett: a várrom egy évtizedig volt az Arad megyei önkormányzat kezelésében, épp azzal a céllal, hogy felújítsák, de ez nem történt meg.

Hatalmas volumenű felújításra lenne szükség a solymosvári várnál

A lippai önkormányzat 2020 szeptemberében vette át, hogy uniós támogatásra pályázzon a felújításához. A jelenlegi finanszírozási programok azonban nem teszik lehetővé akkora összeg lehívását, amekkorára szükség lenne – mondta.

A vár még egy viszonylag épen maradt része

A VÁRAT 80 SZÁZALÉKBAN KELLENE ÚJJÁÉPÍTENI, AMI BECSLÉSEI SZERINT 40 MILLIÓ EURÓBA KERÜLNE

– tette hozzá. Mint közölte, a felújításnak az egykori trónterem helyreállítását, kiállítóterek és konferenciatermek kialakítása is része lenne.

A solymosvári vár felkerülhet az örökségvédelmi intézet listájára

Elmondta, megpróbálják felvetetni az országos örökségvédelmi intézet listájára a várromot, azt remélve, hogy így több esély lesz a felújítására.

A polgármester arra intette a turistákat, hogy ne közelítsék meg túlságosan a várat, mert balesetveszélyes. Hamarosan táblákat is kihelyeznek, melyek figyelmeztetnek az omlásveszélyre – mondta.

Solymos vára Lippa közelében található, a Maros jobb partján, a partiumi térség egyik legjelentősebb középkori erődítménye. Pál szörényi bán építtette a tatárjárás után, első említése 1278-ból való. Rövid ideig királyi vár volt, majd Hunyadi János, a Bánffy család, később Corvin János birtokában állt. 1514-ben Dózsa György serege ostromolta, a XVI. században Izabella magyar királyné lakott benne. 1788-ban ürítették ki hivatalosan.

A vár hegyen áll, legkorábbi része a belső vár és öregtorony. A leírások szerint a várudvar északi részén állt az Izabella királyné idejéből való reneszánsz palota, a déli oldalon volt a lovagterem és a várkápolna.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Újabb magyar emlék enyészik el a román nemtörődömség miatt

Darabokra hullik Erdély a román megszállás alatt – Újabb iskolai baleset

Románia: Ellopták a zilahi román katonai temetőben álló emlékművet díszítő sasszobrot, fémlerakatban értékesítették azt

(Lelépő nyomán Szent Korona Rádió)